Es celebra el ‘Dia del Cant Valencià’

El passat diumenge 16 d’octubre, l’Ajuntament de Bétera i l’Associació d’Estudis del Cant Valencià, celebraren el ‘Dia del Cant Valencià’ a este municipi del Camp de Túria.

Pau Tineo

A l’acte es comptà amb la col·laboració de les escoles de cant valencià, versadors i músics, de les autoritats locals, i a més de balladors de valencianes i es va retre un homenatge als més assenyalats cantadors d’estil del poble: el Xiquet de Bétera i el Sardinet.

A esta celebració es presentà la segona edició del llibre ‘Materials per a una Antologia de cant valencià del Xiquet de Mislata’, il·lustrada amb fotografies de més de quaranta antics cantadors dels segles XIX i XX.

Així mateix, varen intervindre cantadors com Pilareta, Victorieta, Julieta, Mílio del Puig, el Naiet, Marisé de Montolivet i Isabel de Quart, els quals varen reivindicarla recuperació de la memòria del cant valencià, el seu ensenyament i la seua divulgación institucionals.

El ‘cant valencià’ o ‘cant del valencià’, constituït pel cant d’estil i per les albaes, és junt al ‘cante flamenco’ d’Andalusia, la ‘jota parada’ o de estilo de l’Aragó i la ‘tonada’ d’Astúries o asturianada, una de les quatre principals tradicions monòdiques expressives ibèriques vives transmeses oralment en Espanya des de l’inici de l’Edat Moderna. Els seus intèrprets especialitzats són els cantadors d’estil, dels quals, fins a on aplega la memòria oral (mitjan segle XIX), ens són conegudes cinc generacions
artístiques.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà