PSOE, Coalició Compromis i EUPV reclamen el manteniment de RTVV, el PP de la comarca guarda silenci


Diferents formacions polítiques han pres posicions respecte de la decisió presa pel govern autonòmic valencià de tancar la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), argumentant el Consell que la seua situació econòmica és insostenible i que l’actual conjuntura econòmica fa que s’hagen de prioritzar els recursos públics en el manteniment dels serveis bàsics. Les formacions opositores (PSOE, EUPV i Coalició Compromís) s’han mostrat crítiques cap a eixa decisió, mentre que el PP comarcal ha evitat pronunciar-se.

José García

Des de la Coalició Compromís s’ha definit com “cacicada” la decisió del Consell de tancar RTVV, al mateix temps que s’ha assenyalat que la radio televisió valenciana “és un símbol del nostre autogovern i un senyal d’identitat dels valencians”. També s’han dirigit missatges d’ànim cap als treballadors de l’ens.

Segons el portaveu de la Coalició Compromís al Camp de Túria, Paco Garcia, “l’anunci del tancament de RTVV que ha fet el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, és una mostra més de la falta de previsió i de voluntat negociadora. Després d’un gran nombre de males decisions i de balafiament, els dirigents del PP ens han portat a la ruïna, a la pèrdua de drets laborals i a la precarització dels serveis públics”.

Garcia considera que “en un moment en què paguem per aeroports sense avions, dir que no hi ha alternatives per fer viable RTVV és un engany. Després de liquidar les entitats financeres pròpies, ara se segueix eixe camí acabant amb la nostra ràdio i televisió. El Consell demostra un nul interès a mantenir una RTVV pública i en valencià, plural, propera i que servisca com a servei públic fonamental per a la defensa i ús de la nostra llengua, el coneixement de la realitat territorial, cultural i de cohesió social”.

Des d’EUPV, per la seua banda, s’han presentat propostes i s’han donat a conèixer el suport que se li ofereix als professionals que han treballat en aquest ens. A Bétera, s’ha presentat una proposta amb l’objectiu d’aprovar una moció de suport a RTVV.

Els representants beterenses d’Esquerra Unida consideren que l’eliminació de RTVV “és una agressió més contra l’autonomia dels valencians perquè un país amb una llengua pròpia necessita una televisió pública com referent de la nostra identitat lingüística, cultural i nacional”.

Afigen a açò des d’EUPV que la decisió del Consell “és una provocació en tota regla cap els valencians”, al temps què reclamen “una televisió pública pròpia, plural, independent, amb vocació de servei i que tinga com a objectius la cohesió social i promoció de la llengua i la cultura del poble valencià”.

També es sol·licita “el rebuig de i l’acomiadament de 1.600 treballadores i treballadors de RTVV, fruit d’una decisió injusta provocada per la imposició d’un ERO il-legal” i es reclamen “responsabilitats polítiques pel deute astronòmic contrec per unes dolentes polítiques que han portat a un forat en l’ens públic de 1.200 milions d’euros”.

La dirección comarcal d’EUPV, a banda, se li ofereix suport als professionals de RTVV i es considera que “ha sigut la por de perdre el treball és el que ha induït molts professionals a no denunciar els abusos del govern popular durant tants anys. Però ara hem d’estar al seu costat intentant mantindre RTVV, perquè és un instrument molt vàlid per donar a conèixer la nostra llengua de manera vehicular, fet que contribueix a avançar en la normalització lingüística i a ensenyar la nostra cultura en general”.

A banda, s’han produït concentracions a les portes d’Ajuntaments com els de la Pobla de Vallbona o el de Nàquera. A eixe darrer municipi, el lema de la concentració va ser ‘Si tanquen RTVV el meu poble ni és veu ni te veu’. A l’acte es va llegir un manifest en contra de la decisión de tancar RTVV i l’encarregat de manifestar este desacord amb la decisió del president autonómica va ser Jordi Payà, ‘home del temps’ a Canal9, qui va dir que ancar RTVV “és fer invisible l’actualitat, la realitat, les festes i la cultura naquerana, com la de tots els altres pobles valencians”.

L’alcalde de Nàquera, Damián Ibáñez (UPdN) i   els membres de l’equip de govern naquerà del PSOE varen donar suport a esta jornada reivindicativa. Segons Ibáñez, “és important que hi haja un mitjà de comunicació que ens acoste a la realitat dels municipis”; el primer edil també va solidaritzar-se amb les famílies naqueranes que es veuen afectades pel tancament de RTVV.

A la Pobla de Vallbona, membres d’EUPV, Coalició Compromís i PSOE varen congregar-se davant l’Ajuntament del poble, per mostrar la seua oposición a la decisió de tancar RTVV. El portaveu socialista, Mikel Aragon, va reclamar “responsabilitats a aquells que han fet que eixe ent haja acumulat un deute de quasi 1.300 milions d’euros” i va afegir a açò que “davant l’actual model de radio televisió valenciana, podrida per practiques clientelars i manipulació informativa, nosaltres apostem per una RTVV pública i de qualitat”.

Per la seua part, Iris Marco, portaveu poblana de la Coalició Compromís, va manifestar que tancar RTVV “és fer desaparèixer del mapa els nostres pobles, la nostra realitat més propera. És silenciar la veu d’un poble. Més enllà de la desgràcia que suposa l’acomiadament de més de mil treballadors, que no és poc, es tracta de l’enèsim atac als serveis públics per part dels governs del PP, que desprès de reduir-la a telefem, la tanquen. Volem una RTVV digna, en valencià i que acomplisca la seua funció informativa, lúdica i formativa per a tots els valencians”.

El portaveu d’Esquerra Unida a la Pobla, Javier Descalzo, va comentar que amb esta concentració “volen denunciar l’actuació del govern autonòmic, que ha fat de la radio televisió de tots els valencians una eina de manipulació i, després de crear un enorme forat econòmic, no assumeix cap resposabilitats polítiques, mentre tracta de responsabilitzar de tot i criminalitzar als de sempre: els treballadors”.

Tots ells (Aragón, Marco i Descalzo) varen declarar la seua “sorpresa” davant l’absència de l’alcaldessa de la Pobla de Vallbona, Mari Carmen Contelles, “ja què la primera edil va mostrar el seu desacord amb el tancament de RTVV, durant l’últim plenari”.

InfoTúria li ha demanat a Contelles la seua postura, no només com alcaldesa de la Pobla, sino també en el seu càrrec de presidenta del PP a la comarca del Camp de Túria. Contelles ha manifestat que no te res a comentar, ja que la decisió de tancar RTVV “l’ha pres el Consell, i es Alberto Fabra qui ha determinat que s’actue d’eixa manera”. La presidenta dels populars a la nostra comarca ha insistit a l’hora de manifestar que no hi ha res que afegir al respecte.

L’últim acte de suport als treballadors de RTVV es va celebrar ahir, al Centre Cultural de Vinyes de Nàquera, en una taula redona en què varen participar el presentador de l’acte, Frederic Ibàñez; Vicent Mifsud, vicepresident del comitè d’empresa RTVV; Maria  Ángeles Navarro, regidora de Cultura al consistori naquerà; Jordi Payà, meteoròleg de Canal9; Reis Juan, presidenta de ‘Mil de 9’, el grup de treballadors afectats per l’ERO de RTVV; Víctor Navarro, regidor Urbanisme a l’Ajuntament de Nàquera, i Javier Quintanilla. Tots ells abordaren l’actual estat de lent radiotelevisiu, així com estrategias per fer viable RTVV.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà