Sistema Particiatiu de Garantia (SPG-Ecollaures): Una aposta per la producció agroecològica i consum local

Entrevistem a Anna de la Cooperativa La Crisopa, i a Marta de l’Eliana, les dos son agricultores de la nostra comarca i formen part del SPG (Sistema Participatiu de Garantia), totes dos ens expliquen el funcionament d’aquest segell.

Podeu explicar-nos en línies bàsiques, que és el SPG?
SPG voldir sistema participatiu de garantia. En el nostre cas aquest sistema es fonamenta sobre els pilars de l’agroecologia i la sobirania alimentària.
Funcionem des de 2012 i som un grup de llauradores i llauradors, persones que es dediquen a la transformació artesanal delproducte, grups de consum, col·laborador sexterns a títol individual i col·lectius que treballen sobre alguna de les vessants de l’agroecologia (Per l’horta, Cerai, Enginyers Sense Fronteres…)
Volem fer front al model agrari actual que ens proposa l’economia globalitzada, potenciant la producció local i els canalscurts de comercialització, buscant que la societat prenga part de la realitat agrària, al mateixtemps que el món agrari ha de penetrar en el teixit social amb el qual conviu per tal de retroalimentar-se.
Ens organitzem amb les assemblees, quatre a l’any, les comissions permanents: admissió i qualitat, i els grups de treball. A més visitem tots els projectes que formen part del SPG.

Quina és la freqüència de visites als projectes del SPG?
Entre Març i Juny ens trobem immerses en les visites. Tenim establert que cada projecte siga visitat una volta a l’any, i en cada visita acudisquen mínim tres persones del SPG amb perfil diferent (productora, grup de consum, organització o part tècnica)

Com pot identificar un consumidor que un producte ha estat produït per un agricultor amb certificació SPG?
En primer lloc les persones certificades tenen un cartell en el seu punt de venda, tant fisic com web, que els identifica.
En segon lloc, hi ha persones que són igualment part del sistema però no tenen el segell, per exemple les persones que no són productores i les que duenmenys d’un any participant. Durant el primer any els nous membres del SPG    participen amb ple dret a les assemblees i les comissions, però no poden fer servir el segell.

Ací al Camp de Túria hi ha projectes involucrats amb el SPG?
Ací a la comarca trobem vuit projectes productius dins del SPG: un a l’Eliana, dos a Llíria, dos a la Pobla de Vallbona, un a Bétera, dos a Nàquera i un a Riba-roja de Túria.

Com podria formar part del SPG-Ecollaures una persona interessada?
Hi ha dues formes de participació, una seria involucrar-se en el projecte com a associació, organització, o grup de consum, el que implica participar activament de les assemblees, comissions i grups de treball. La segona forma és com a membre productor. Aquests últims a més de participar com la resta han de rebre una visita a l’any i estan sotmesos a una avaluació continua que elspermetrà fer ús del segell. El nombre de noves incorporacions està limitat per una qüestió organitzativa. Una volta a l’any, normalment en desembre, atenem les sol·licituds d’incorporació, seguint l’ordre de la data de sol·licitud. Les persones interessades poden contactar amb nosaltres a través del e-mail  spgecollaures@gmail.com.

El SPG i el CAECV. Certificats complementaris o excloents?
Coetanis… No són certificats semblants, ni funcionen de la mateixa manera ni tenen la mateixa finalitat.
L’SPG no es presenta com una alternativa als certificats d’agricultura ecològica, ni pretén donar cobertura a la producció agrícola ecològica, sinó que avala els següents aspectes: producció local agroecològica, consum local agroecològic, canals curts de distribució, la figura del xicotet productor/a, justícia social i relacions horitzontals entre les persones, l’activitat social, cultural i econòmica en defensa dels valors de l’agroecologia i la participació activa en el funcionament del SPG ECOLLAURES.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà