La transparència com a visió política

opinionRobert Raga, secretari de Transparència del PSPV i alcalde de Riba-roja de Túria

La transparència en la gestió pública és un dels eixos sobre els quals s’assenta el pacte d’esquerres del Botànic que fa ara justament dos anys va suposar un canvi radical al capdavant de la Generalitat Valenciana, en contrast amb les polítiques erràtiques, antigues i anquilosades del Partit Popular al llarg de les dos dècades anteriors. D’entrada, permetre que tots els ciutadans i les persones d’este país se’n puguen assabentar de tot allò que fem els que ens dediquem a la gestió dels recursos públics és l’objectiu prioritari per a esta legislatura. Per assolir-ho cal establir mecanismes adients i eficaços perquè puguen ser assumits, a continuació, per  totes les institucions i els organismes públics, al capdavall, els grans protagonistes que han de donar mostres fefaents de transparència.

Els dos partits que en formen actualment el Consell, PSPV i Compromís, configuren un govern que s’encarrega de posar en marxa en el seu treball diari tot un seguit de mesures i restriccions per evitar allò que els darrers anys ha estat notícia a la Comunitat Valenciana: el balafiament econòmic, la corrupció política i l’obscurantisme en la forma de gestionar els recursos públics, els grans culpables d’haver deixat la caixa dels diners buida. Per això, este Consell té la ferma voluntat de passar plana, definitivament, a eixes rèmores pretèrites i entrar en una etapa nova on la transparència, és a dir, el llum i els taquígrafs són l’eix que vertebra les polítiques del govern autonòmic.

De fet, ha estat este Consell el que ha creat la primera Conselleria de Transparència, amb una direcció general també de nova constitució molt eficient, des de la qual la resta dels organismes hem de donar resposta a tot un seguit de demandes ciutadanes: rendir comptes no sols dels recursos públics que gestionem diàriament sinó també del nostre patrimoni personal per demostrar que el nostre pas per la política és conjuntural i no esdevé en la nostra professió.

Els partits polítics també tenen molt a dir pel que fa a la transparència i la participació ciutadana per evitar que la gent ens pose a tots al mateix sac dels corruptes i els balafiadors. Per a demostrar-ho, cal recordar que el PSPV, amb Ximo Puig al capdavant, ha estat el primer a crear la nova secretaria de Transparència en el darrer congrés nacional d’Elx, precisament, perquè som conscient que hem de canviar la forma de fer política i, per tant, la relació amb els nostres ciutadans. Al llarg dels darrers anys hem après que hem de canviar, de cap a cap, els conductes de comunicació amb els nostres ciutadans i alhora atiar mecanismes que els inciten a participar en totes les esferes públiques possibles. Sols així podrem recuperar eixa credibilitat perduda i esdevenir la solució als problemes de la societat en comptes de ser un entrebanc.

A més a més, com a alcalde de Riba-roja de Túria no em puc estar de fer un esbós breu sobre la gestió que en els dos anys de legislatura hem posat en pràctica a l’ajuntament. No debades som el quart ajuntament valencià en participació i transparència. Hem aprovat el codi del bon govern, fem avaluacions periòdiques a tots els barris, tenim les agendes obertes de tots els regidors a l’abast de qualsevol ciutadà des d’internet, hem publicat una exhaustiva relació del nostre patrimoni personal, els salaris que percebem de les arques públiques són de domini públic, hem prohibit les “portes giratòries” dels regidors durant els dos anys següents a deixar la funció pública i, a més, una part de les inversions són escollides pels ciutadans. Moltes coses i d’altres que en vindran de noves el que resta de mandat.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà