La UNESCO premia l’enginy, la identitat i l’art del poble valencià

La UNESCO premia  l'enginy, la identitat i l'art del poble valencià

Les Falles ja són patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Aquests dies hem pogut llegir molts articles sobre la UNESCO, sobre altres manifestacions que formen part de la llista o sobre el que ha de suposar per a l’evolució de la festa aquesta declaració universal. Em van a permetre que prescindisca d’esta visió en aquest article, encara que siga absolutament necessària per a engrandir encara més nostra festa, i dedique aquestes línies, com a faller, a expressar el que de veres ens ha d’ajudar a preservar: la nostra identitat.

Per damunt d’un concepte, uns dies de festa o la visita de turistes, la UNESCO ha reconegut la identitat del poble valencià, a través de les Falles. Els qui vivim la Festa sabem que les Falles són molt més que una setmana amb monuments de fusta i cartó en els carrers. Existeixen desenes d’oficis que viuen estretament lligats al futur de la Festa: fusters, impremtes, fotografia, pintors, indumentaristes, orfebres, floristes, perruquers, maquilladores, el sector de l’alimentació, la pólvora i, un llarg etcètera, de professions. Molts d’ells, probablement, mai hauran estat a un casal faller però la seua vida està vinculada a les Falles; i sense saber-ho, amb l’art de les seues professions contribueixen a crear el cos que alberga l’ànima fallera. Un ànima que conté un audaç valor: el valor de destruir belles creacions per a tornar-les a construir millor; el valor de començar de zero; el valor d’ensenyar-li al món sencer que el material no és el més important i, per açò ho cremem.

Com ja he dit, les Falles són molt més que una setmana de festes, l’activitat fallera promou i dinamitza tots aquests sectors durant els 365 dies de l’any, representant un important element de riquesa de la nostra economia, per la qual cosa és necessari defensar a Madrid i Brussel·les qualsevol intromissió en la festa, aquesta declaració segur ens permet defensar la nostra posició amb més força. Sóc conscient que el món faller genera moltes molèsties i, en els Ajuntaments, ens toca bregar amb molts veïns que reclamen legítimament el seu dret al descans, aquest és un dels reptes que té la Festa per davant, aprendre a conciliar tots dos interessos.

Vull felicitar a les 4 comissions falleres de l’Eliana i a la Junta Local per haver participat en l’acte de suport a la candidatura de les Falles promogut per l’Ajuntament. Amb eixa acció que celebràrem tots junts, uns dies abans, es reforça el que vull posar en valor que són les Falles i reflecteixen la identitat del poble valencià: germanor, cultura de barri, amistat, sorna, ironia, art, enginy i gràcia, constància, esforç… Eixos són els nostres valors, la nostra identitat reflectida en una gran Festa que la UNESCO ha decidit preservar: Visca les Falles!

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà