Franco deixa de ser fill predilecte i alcalde honorari perpetu

El ple de l’Ajuntament de La Pobla de Vallbona retira els honors amb el suport de tots el grups

El ple de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha acordat per unanimitat retirar els honors a Francisco Franco, qui des del 12 de desembre 1946 era fill predilecte i alcalde honorari perpetu del municipi de Camp de Túria. La moció del 14 d’abril va rebre el suport dels grups que la van presentar -PSPV, Compromís, CUPO i EU- així com de Ciudadanos i del PP.

Durant el ple que va tindre lloc este dijous 14 d’abril, els grups Compromís, PSOE, CUPO i EU van presentar esta moció al•legant que era un dels vestigis més simbòlics de la repressió franquista i es va recordar que la Pobla de Vallbona és el segon municipi del Camp de Túria amb més afussellats després de la Guerra Civil.

Per a eixir endavant la proposta calia el suport de tres cinquenes parts de la corporació i la moció va rebre el suport dels grups que la van presentar així com de Ciudadanos i del PP.

Amb l’aprovació per unanimitat de tots els grups polítics s’inicia l’expedient de revocació d’honors que legalment es farà efectiu en un mes.

Esta decisió compleix amb l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica de 2007 que estableix que “les Administracions Públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació personal o col•lectiva de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”.

El Govern municipal treballa des del mes de gener en l’elaboració d’un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura, principalment pel que fa a carrers del municipi.

El catàleg s’ha traslladat a una comissió d’experts de la Conselleria de Reformes Democràtiques per a la seua valoració en aplicació de la Llei de la Memòria Històrica.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà