La inscripció romana del Temple de les Nimfes torna a Lliria quasi un segle després

L’Ajuntament de Llíria ha presentat la inscripció romana del Tremp dels Nimfes, que ha cedit el Consistori de València al municipi edetà. Esta làpida, recuperada en l’any 1759 a la Font de Sant Vicent, torna a la capital del Camp de Túria quasi un segle després.

Anna Alemany

La peça va ser venuda a un veí de valència en 1914 i posteriorment va passar a l’Ajuntament de València a pertànyer als anys 50, quan va adquirir la col·lecció d’eixa persona. La inscripció commemora la construcció, durant el segle I, d’un monumental edifici dedicat a les nimfes, deesses femenines de l’aigua. Van ser els encarregats del seu finançament els edetans Q. Sertorio Euporisto i la seua dona Sertoria Festa, i es va erigir al costat de la major de les Fonts, a l’Ullal Mare, en honor a tots els edetans.

L’alcalde de Llíria, Manuel Izquierdo, ha manifestat el seu agraïment a l’Ajuntament de València per la cessió de la làpida, “especialment en enguany Vicentí en el qual commemorem el 600 aniversari del Miracle de la Font, i esta inscripció va ser testimoni d’aquell fet”. Igualment, el primer edil ha assegurat que l’exposició d’esta peça arqueològica “contribueix a la recuperació i difusió de la nostra història i patrimoni entre tots els llirians”.

L’Ajuntament de Llíria s’ha encarregat de restaurar la inscripció per a la mostra que es va inaugurar el dia 17 de setembre, als Mausoleus Romans. De la mateixa manera, ha editat, per donar a conèixer millor la història de la làpida, un facsímil de l’any 1759, escrit pel reverend Josep Rios, sobre l’estudi que va realitzar d’esta importantísima inscripció dedicada als avantpassats edetans.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà