La ‘Coalició Compromís’ proposa que entregar la vivenda hipotecada servisca per a cancel·lar tot el deute

El candidat a l’alcaldia de Llíria per la ‘Coalició Compromís’, Paco García Latorre, ha anunciat la seua voluntat de presentar una moció en què sol·licitarà al govern d’Espanya que modifique la regulació hipotecària, “de manera que les persones a qui el banc els haja embargat la casa per no poder fer front a la seua hipoteca vegen saldada el seu deute amb l’entitat financera amb l’entrega de l’immoble”.

Pau Tineo

García considera “un abús” que, en l’actualitat, les famílies que s’enfronten a la pèrdua de la vivenda per embargament “han de continuar pagant per ella en molts casos, ja que si la subhasta de l’immoble queda deserta, cosa que ocorre en el 90% dels casos, el banc es queda la casa pel 50% del seu valor, però continua reclamant el pagament del deute restant, els interessos i els costos judicials”.

“Açò suposa que la persona que va obtindre una hipoteca per a la compra d’una vivenda, davant de la impossibilitat de fer front als pagaments mensuals, es queda sense casa i amb un deute amb l’entitat bancària a més amb una taca en l’expedient o ‘historial de crèdit’ que li impossibilita aconseguir noves fonts de finançament”, critica el representant d’esta formació política.

El grup ‘Coalició Compromís’ considera que la persona víctima d’esta situació es veu abocada “no sols a l’exclusió social, sinó també a l’exclusió financera”, ja que la impunitat en què les entitats financeres inclouen els clients deutors en els fitxers de morosos, els impossibilita en la practica a la recuperació de la seua pròpia vida civil i econòmica.

Paco García manifesta que esta és una de les conseqüències de l’esclat de la bombolla immobiliària i de la crisi financera, per això ha qualificat d’inadmissible i totalment injust que siga la part més vulnerable del contracte hipotecari la que haja d’enfrontar-se a esta situació. “Mentrestant, les entitats financeres reben ajudes milionàries que ixen dels impostos dels ciutadans, sense assumir cap responsabilitat i al mateix temps que continuen generant milers de milions d’euros de beneficis anuals”.

En este sentit, des de la Coalició Compromís’ es manifesta que “ha arribat l’hora que el govern d’Espanya tinga una actitud exigent amb les entitats financeres”, per la qual cosa els representants d’este partit va a proposar a l’Ajuntament de Llíria que inste a l’Executiu Central a què s’aprove esta modificació en la regulació hipotecària que incloga la figura de dació en pagament, nom que rep este saldo del deute amb l’entrega de la vivenda.

En concret significaria que les persones que posseïsquen la plena propietat d’una vivenda personal o familiar habitual que estiga hipotecada, podrien donar-la en pagament al titular de la hipoteca que consta en el Registre de la Propietat. La dació unilateral en pagament transmetria la plena propietat de la vivenda, i extingiria la totalitat del deute vigent garantida per hipoteca per capital, interessos, penalitzacions, comissions, i qualsevol altre concepte.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà