Coalició Compromís ofereix alternatives per abaratir el preu del rebut de l’aigua potable

Des de la Coalició Compromís de Llíria es proposa comprar pous que no s’utilitzen o compartir captacions per reduir costos d’explotació en el subministrament d’aigua potable i en el rebut que es gira als usuaris. L’objectiu és abaratar el preu del rebut de l’aigua potable.

José García

Segons explica el portaveu edetà de la Coalició Compromís, Paco Garcia, “l’Ajuntament de Llíria deu buscar alternatives per aconseguir una solución al preu de l’aigua, i una d’elles passa per aconseguir nous abastiments d’aigua en origen”. Es refereix Garcia a que, des de l’any 2011 (i en compliment d’una sentencia judicial), el consistori edetà ha pujat el preu de l’aigua potable (ara està a 0,08 euros per metre cúbic).

La solució que proposa la Coalició Compromís passa per aprofitar la riqueza de Llíria pel que fa a l’aigua (gràcies a la presència de l’aqüífer Llíria-Casinos) i emprar eixe recurs hídric per l’abastiment humà, ja que la quantitat que s’utilitza en explotacions agrícolas s’ha reduït en els darrers anys. “El consum d’aigua per a reg és cada vegada menor, a causa de l’abandonament del cultiu de camps per la crisi de l’agricultura, i a les obres de modernització de regadius mitjançant la implantació del reg per degoteig”, assgura Paco Garcia

Permuta de drets
La solució que presenta la Coalició Compromís (emprar aigua d’explotacions agricoles per cobrir el consum humà) presenta un problema: com que existeix un grau d’explotació alt de l’aqüífer, qualsevol petició o increment de la demanda d’aigua que es plantege no serà autoritzat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) a costa d’un increment de l’explotació, sinó mitjançant la permuta de drets amb usuaris agrícoles que, per circumstàncies econòmiques no reguen o ho facen sobre una superfície menor de la qual tenen concedida.

Davant esta situació, Coalició Compromís proposa “negociar amb les Comunitats de Regants dels pous de Llíria en activitat o en aquelles que no reguen la permuta de drets o la compra dels pous que no s’usen i es puguen cedir, amb l’objectiu de reduir el cost de l’aigua en origen i conseqüentment abaratir el rebut a l’usuari”.

Recorda Paco Garcia que hi ha diverses Comunitats de Regants de Llíria que es troben amb greus problemes econòmics, ja que ha descendit notablement l’extensió de cultius que atenen, “i podent afrontar les despeses de manteniment dels seus pous, es veuen obligats a plantejar-se donar de baixa, amb la consegüent pèrdua de drets de reg”.

El portaveu d’esta formació política opositora considera que, amb la solución alternativa que ofereixen, es poden beneficiar tant els veïns edetans com les propies Comunitats de Regants de Llíria.

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà