Les set meravelles… llirianes

Els veïns de Llíria triaran per concurs a través dels seus vots entre les 14 candidates fins a les festes de Sant Miquel

Si el món té les seues set meravelles, Llíria no vol ser menys. La ciutat edetana proclamarà les seues ‘set meravelles llirianes’ el pròxim 29 de setembre, coincidint amb la celebració de les festes de Sant Miquel. Els veïns de la capital de Camp de Túria seran els encarregats de decidir amb els seus vots les set meravelles locals entre 14 candidates: La Concòrdia, la Edeta Romana, els Banys Àrabs, el Tossal de Santa Bàrbara, la Ciutat dels Músics, l’església de la Sang, el Tossal de Sant Miquel, les pintures del Bon Pastor, Ca la Vila, la Confraria de la Sang, l’ermita i font de Sant Vicent, la façana de l’Assumpció, el Museu Arqueològic i el mosaic romà ‘Els Dotze Treballs d’Hèrcules’.

Les candidatures han sigut proposades per un grup de 14 persones de l’àmbit cultural, polític i esportiu de Llíria, que s’encarregaran de dinamitzar cadascuna d’elles, amb l’objectiu de difondre un patrimoni local “excepcional”, però “poc visitat d’acord amb la seua vàlua”, en opinió de Joanvi Candel, gestor turístic i un dels promotors d’aquesta iniciativa.

Al llarg d’enguany, s’han programat una sèrie d’activitats com a exposicions de fotografia, sopars literaris, rutes turístiques, conferències, concerts, ja que a Llíria “es dóna una conjunció explosiva de patrimoni i tradició musical” i visites guiades als monuments a concurs que conclouran amb la celebració de les festes de Sant Miquel quan es done a conéixer el resultat del concurs.

Les votacions es podran realitzar a través de les paperetes que tindran els comerços i associacions col·laboradores, accedint a la web ‘meravellesllirianes’ o bé per l’aplicació per a mòbil del mateix nom.

En qualsevol de les modalitats de votació, els participants hauran de seleccionar tres de les candidates que figuren en la llista. Aquells que assistisquen a les visites programades als monuments tindran dret a votar una segona vegada.

Les set peces més votades gaudiran a partir del pròxim mes de setembre de la condició de ‘meravelles llirianes’.

Fil-Per-Randa Viatges Culturals i  l’Institut d’Estudis Comarcals (IDECO) han engegat el concurs, que compta amb la col•laboració de l’Ajuntament de Llíria, per a desenvolupar una tasca de conscienciació del “potencial patrimonial que té la ciutat” mitjançant la participació “massiva i voluntària dels llirians”.

“Tenim com a finalitat última la cooperació de tot el poble de Llíria per a difondre el patrimoni cultural que ens uneix i ens identifica”, apunten els promotors de la iniciativa que pretén servir per a promocionar el patrimoni cultural, arqueològic, arquitectònic, mediambiental i musical del municipi de Camp de Túria.

Llíria “és una dels principals ciutats històriques valencianes amb un patrimoni important de totes les èpoques, que hauria de proporcionar una rendibilitat econòmica molt més gran que la que dóna. A més el turisme cultural podria generar una transformació urbanística millorant la qualitat de vida dels seus habitants”, afig Candel.

Cadascuna de les peces tindrà el seu cicerone i els seus defensors, entre ells 14 grups musicals, associacions culturals, esportives, restaurants i locals comercials de la ciutat.

Es dóna la circumstància que una de les candidates, el mosaic romà ‘Els Dotze Treballs d’Hèrcules’ no és visitable a Llíria, ja que malgrat que es va trobar en l’edifici de Ca Porcar s’exhibeix al públic en el Museu Arqueològic Nacional.

L’Ajuntament de Llíria, que ha declarat 2017 com l’Any de ‘Els Dotze Treballs d’Hèrcules’ coincidint amb el centenari de la seua troballa, ha anunciat que instal•larà una rèplica del mosaic el més fidel possible a l’original en el seu lloc d’origen davant la impossibilitat d’obtenir la cessió temporal i d’efectuar el costos de trasllat de la peça des de Madrid fins a la capital edetana.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà