Compromís alerta del perill de perdre part del patrimoni històric del poble per falta d’inversió

Muralla de la Vila Vella afectada per l'erosió a Llíria.

La formació d’esquerres en la població de Llíria a fet una proposta al ple municipal de l’Ajuntament de Llíria per realitzar les accions de protecció i rehabilitació pertinents a les restes musulmanes i l’estructura de la torre i muralla de la zona de Pont de Vidre del poble que es troben a punt d’enfonsar-se.

 

Pau Tineo

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, el municipi de Llíria te aprovat des de la dècada dels 90 un Pla Especial de Protecció i Rehabilitació per a la Vila Vella de Llíria (PEPRI). On unes de les actuacions destacades i emblemàtiques en eixe PEPRI era la recuperació de la zona anomenada “Pont del Vidre” i l’obertura als vianants del corredor que hi ha en la torre musulmana que comunica els carrers de Joan d’Àustria amb Joan de Mata. En l’any 2002 va ser l’última actuació que des del Consistori es va fer en la zona del Pont del Vidre, amb la re urbanització dels carrers Joan d’Àustria i Torre de la Reina, actuacions que havien anat precedides per la inauguració del Museu Arqueològic de Llíria (MALL), la re urbanització dels voltants de la Sang i l’accés a Ca la Vila Antiga.

García apunta que, “ha transcorregut més d’una dècada i el projecte de recuperació de la muralla i torre musulmana i re urbanització i obertura del carrer de Joan d’Austria als carrers de Sant Joan de Mata i Andoval s’ha quedat paralitzada”, tot i haver dividit el projecte en dues fases (una que va finalitzar en l’any 202 i una altra que havia d’estar executada a continuació).

Actualment, Compromís denuncia que la muralla i torre musulmana, protegida i situada en una zona declarada Bé d’Interés Cultural (BIC), està a punt d’enfonsar-se i enderrocar-se per la inactivitat de l’administració en la seua conservació. Ja que l’eliminació dels habitatges que l’envoltaven, l’acció dels agents meteorològics i el temps i la manca de conservació, estan fent que la seua estructura comence a deteriorar-se. Amb el perill real que actualment això suposa per a la seguretat i estabilitat de les habitatges que hi ha apegades a la muralla i que es poden enderrocar si esta cau. Un fet que ha sigut denunciat i comunicat a l’ajuntament en reiterades ocasions per part del veïnat.

El grup de Compromís ha proposat al ple de l’ajuntament recuperar el projecte elaborat de la 2ª Fase del Pont del Vidre i que l’actualitze, així com que s’articule una intervenció urgent i immediata que assegure i consolide les restes musulmanes i l’estructura de la torre i muralla que hi ha en la zona del Pont del Vidre, actuació encaminada a evitar que es produïsquen enfonsaments i enderrocaments d’esta muralla que puga afectar les habitatges particulars que hi ha adossades a la mateixa.

Igualment, Compromís proposa instar a la Diputació Provincial de València i a la Generalitat Valenciana, a establir un conveni de col·laboració amb l’ajuntament de Llíria per tal de co finançar i poder dur endavant la 2ª Fase del Pont del Vidre i així concloure el PEPRI en esta zona de la Vila Vella. I que cas contrari, siga el mateix ajuntament a través d’un Pla Provincial d’Obres i Serveis el que actue.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà