L’Ajuntament s’encarrega de netejar la Serra Calderona i acusa el Consell d’inhibir-se en l’execució d’eixa feina

L’equip de govern de Serra ha anunciat l’inici dels treballs de neteja de les muntanyes públiques incloses en el Parc Natural de la Serra Calderona que formen part del terme municipal d’aquest municipi. Des de l’equip de govern es critica que la Generalitat Valenciana “no inverteix res en eixos tipus de treballs”.

José García

L’Ajuntament de Serra ha escomés els treballs de neteja de les muntanyes que formen part de la Serra Calderona, encara que no ha deixat escapar l’oportunitat de criticar el govern autonòmic per la seua falta d’inversió en eixe àmbit.

Els treballs s’han efectuat, segons expliquen fonts consistorials serranes, “per a evitar incendis i desastres ecològics com els que ja s’han viscut en el passat recent”. El projecte s’està completant amb els treballs de recuperació en algunes parcel·les (de xicoteta i mitja extensió) que es destinaran, posteriorment, al cultiu de diversos productes agrícoles.

Els operaris i empleats municipals de Serra han dut a terme   les últimes setmanes els treballs per a endreçar aquelles zones i àrees de la Serra Calderona que pateixen un major abandó i que, en cas d’incendi o desastre ecològic, poden ajudar a propagar el foc cap a la resta del terme municipal.

Javier Arnal, alcalde de Serra, ha assegurat que els treballs de neteja els ha dut a terme el consistori de Serra “per la falta d’inversió del Consell en aquesta matèria, que roman desaparegut des de fa anys. Ni neteja les muntanyes ni posa a la disposició dels municipis de la zona els efectius materials o els recursos econòmics necessaris; així xicotetes poblacions com Serra són les que s’encarreguen de sufragar amb els seus limitats recursos econòmics les partides pressupostàries que servisquen per a garantir un mínim de neteja en les muntanyes, a fi d’evitar situacions de risc en forma d’incendis”.

L’alcalde de Serra considera que la falta d’inversions en les tasques de prevenció d’incendis “afavoreix que es produïsquen situacions en les quals l’avanç de les flames pot ser catastròfic. Encara que l’últim hivern ha sigut molt sec, la Generalitat Valenciana no ha realitzat cap tipus de tractament ni de neteja de les franges auxiliars ni tampoc s’han dissenyat tallafocs com fa uns anys, la qual cosa demostra que la seua voluntat d’invertir fons propis en les tasques de prevenció d’incendi és quasi nul·la”.

Arnal, ha qualificat com a “política centralitzadora” l’actitud del Consell, acusa el govern autonòmic de “situar els tancs d’extinció lluny dels municipis on existeix una major massa forestal”.

Recorda Arnal que aquests tancs “són els que s’empren en els primers minuts de lluita contra el foc. La majoria dels incendis es controlen en els primers 15 minuts, a partir de quan se’n té coneixement. Però aqueixa situació difícilment es donarà si totes les màquines que intervenen en les labors d’extinció estan situades lluny de la muntanya on es produeixen els incendis”.

Aquest dirigent, per últim, reclama més flexibilitat en el PORN (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals) que s’aplica a la Serra Calderona.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà