Serra commemora el IV centenari del Quinque Libri

L’Ajuntament de Serra commemorarà demà el IV centenari del Quinque Libri en un acte de divulgació per a tot el municipi. En ell es pretén donar difussió al que han significat per a la història de la localitat els cinc llibres que constitueixen l’arxiu parroquial, precursor i antecedent del Registre Civil.

L’efemèride es celebrarà al saló d’actes de la Casa Consistorial a les 19 hores amb les intervencions de l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón, i del rector de la parròquia, José Luis Cervera. La part central de l’acte estarà formada per taula redona sobre la importància dels Quinque Libri i els arxius parroquials per a la història dels pobles, a càrrec de Policarp Garay, cronista de Serra, i Ferran Zurriaga, cronista d’Olocau. Tancarà la taula, Ferran Martínez, professor emèrit de la Escuela Nacional de Salud, amb una intervenció al voltant dels esdeveniments demogràfics de Serra.

Per acabar la jornada, es realitzarà un acte de confraternitat amb els pobles de Alcublas i Soneixa. Blanca Pastor, alcaldessa d’Alcublas i Benjamín Escriche, alcalde de Soneixa, intervendran per posar de manifest la relació històrica entre els tres municipis, d’una banda, Alcublas, d’on vingueren els primers repobladors arran l’expulsió dels moriscos; i Soneixa, que va compartir amb Serra els mateixos senyors feudals.

Els Quinque Libri de Serra que repleguen els batejos, comunions, excombregats, bodes i enterraments, es van ficar en marxa el 14 de novembre de 1619 després d’una visita pastoral de l’arquebisbe de l’època, Isidoro Aliaga. Durant l’acte, estaran exposats a l’Ajuntament diferents exemplars que es conserven a l’Arxiu Parroquial en prou bon estat; exemplars del primer tom del Registre Civil i algunes publicacions sobre la història del municipi

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà