El vot en contra de PP, Mas Camarena i C’s i l’abstenció del regidor no adscrit bloquegen l’aprovació dels pressupostos

La proposta de Compromís i PSPV passarà a debatre’s a la Junta de Govern Local de Bétera

El ple de l’Ajuntament de Bétera va celebrar ahir una sessió extraordinària amb la previsió d’aprovar els pressupostos per a l’exercici 2016. El resultat de la votació, però, ha fet impossible la seua aprovació que ara passarà a ser competència de la Junta de Govern Local. La proposta econòmica ha comptat amb els 10 vots a favor de l’equip de govern (Compromís, PSOE i Asamblea Bétera), els 10 en contra de gran part de l’oposició (PP, Mas Camarena CUBE, Ciudadanos) i una abstenció del regidor del grup no adscrit.

Els pressupostos presentats, segons l’executiu, “tracten de donar resposta al context econòmic i social” i, en este sentit, “les prioritats principals són el benestar de la comunitat i l’atenció a les persones, en especial aquells sectors amb major risc de vulnerabilitat”.

Algunes partides s’han incrementat com la destinada a ajudes socials que passa a comptar amb 300.000  euros, un 50% més respecte a l’any anterior i per primera vegada els pressupostes compten amb una partida dirigida a persones amb discapacitat funcional de 14.900 euros.

Enric Álvarez, regidor d’Hisenda, ha explicat que es contempla una reducció dels ingressos d’IBI al voltant del 14%, un descens motivat, entre altres causes, “perquè l’equip de Govern ha decidit no aplicar el tipus impositiu del 0.615 impost per l’Estat”, de manera que s’ha decidit tornar al 0,58 que fixa l’ordenança. Una decisió “voluntària” que permetrà, ha explicat, “congelar la pressió fiscal dels veïns i veïnes de Bétera”.

En relació a la partida de personal, aquesta suposa un 46% del total del pressupost, i inclou el pagament del 50% de la paga extraordinària no abonada l’any 2012, l’increment de l’IPC i restrasos.

Aquesta partida inclou també la disminució de les despeses als regidors per assistència a òrgans col•legiats, que disminueix un 8,35%. L’ajuntament preveu també la creació d’un fons de contingència de 135.000 euros  per cobrir necessitats no previstes i ineludibles, com aquelles que se’n poden derivar de litigis.

Des de l’equip de govern s’ha qualificat aquests pressupostos de “prudents i sensats” amb el propòsit “d’evitar caure en errades anteriors en què es confeccionaven els pressupostos partint de la despesa i ajustant els ingressos en molts casos pocs acostats a la realitat i que, per tant, desvirtuaven la finalitat última d’un pressupost: ser una ferramenta de gestió dels recursos públics”, segons ha assenyalat l’alcaldessa Cristina Alemany.

Els regidors  de l’oposició han manifestat les seues crítiques a la proposta econòmica de l’executiu. Elia Verdevío ha explicat que el PP vota en contra per “clar incompliment dels terminis” per a l’aprovació dels pressupostos i perquè la participació que s’ha donat als veïns en la seua confecció “ha sigut nul•la”.

La popular ha manifestat la seua disconformitat en la celebració d’un ple extraordinari que  “coarta llibertat de la gent” per a participar-hi i ha instat a portar l’aprovació dels pressupostos al ple del proper mes de juliol amb el propòsit de fer-los “més participatius”. L’edil popular ha denunciat que han tingut “quatre dies per a estudiar tots els annexos i informes, inclosos el del regidor i el de la pròpia interventora”.

En relació al capítol d’ingressos Verdevío ha criticat la rebaixa del 10% del sou dels regidors alliberats que estima de insuficient; també la partida de 10.000 euros destinada a formació de càrrecs electes al estimar que “esta déu anar a càrrec dels partits polítics”; així com també ha mostrat la seua disconformitat en relació la desaparició del pla d’ocupació local al estimar que esta decisió “no va en benefici d’eixe rescat de persones que vostès anuncien”.

Verdevío ha felicitat a l’equip de govern per la creació d’un fons de contingència, malgrat que “que s’ha creat un fons amb noms i cognoms” i, per tant, no respon a la finalitat de la creació d’un fons “que és la d’atendre a depeses imprevisibles”.

El regidor del grup Mas Camarena CUBE, Salvador Beltrán, ha denunciat que als pressupostos no hi ha cap partida específica per a les urbanitzacions i ha titllat els pressupostos d’una mena de “Pla Marshall”. Per aquest motiu el seu grup ha votat en contra.

Beltrán ha manifestat que tampoc s’ha especificat quan recapta l’Ajuntament de les urbanitzacions i quan inverteix en elles, i anuncia que el seu partit ho farà públic. Així doncs, ha denunciat en aquesta línia, que l’equip de govern actua amb “prejudicis” en relació a les urbanitzacions i assegura que es senten com “un zero a l’esquerra”.

El regidor ha acusat a l’executiu de tindre “altres prioritats pressupostàries” i ha advertit a l’equip de govern que “allà on creix Bétera és a les urbanitzacions”.

La edil de Ciudadanos, Eva Martínez, ha especificat que el seu vot en contra “no pretén obstruir”, motiu pel quan ha manifestat la seua voluntat de “facilitar la governabilitat” del municipi.

Pedro Gallén, regidor del grup no adscrit, ha estat l’únic regidor que s’ha abstingut en la votació, tot i que s’ha sumat a la crítica dels populars en relació a la “forma” i els terminis en que se’ls ha facilitat la documentació i ha titllat aquesta de “falta d’ètica política o moral distreta”.

Ha denunciat que els pressupostos adjudiquen subvencions amb criteris “subjectius” amb el propòsit de “comprar vots amb interessos econòmics”. També s’ha fet ressò de les crítiques del grup Mas Camarena CUBE al incidir en la “falta d’inversions per solucionar deficiències” en distintes zones, com les urbanitzacions.

La falta de participació ciutadana i de transparència en l’elaboració dels pressupostos ha estat també dos dels principals punts sobre els que ha pivotat la seua intervenció al ple, malgrat anunciar “un vot de confiança en el futur” si l’executiu arreplega les seues reivindicacions.

Tot i la no aprovació dels pressupostos, l’executiu ha manifestat la seua ferma posició en fer uns pressupostos que posen de manifest “que les persones són la nostra prioritat i que este pressupost és mesurat i s’ajusta a la realitat econòmica dels beterans i beteranes”.

Abans de fer la votació, l’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, ha explicat les directrius que han marcat la línia d’elaboració dels pressupostos que, com ha indicat, augmenten  partides per atendre a persones en risc social i altres sectors de la població que fins ara no tenien pràcticament visibilitat.

També ha explicat la incrementació de la partida en temes culturals i en la recerca de activitats econòmiques que milloren la situació actual i la creació del fons de contingència. Per concloure, i en relació als ingressos, ha assenyalat que han estat redactats amb “cautela i prudència”, tenint en compte quins seran els ingressos previstos i, així, adaptar la despesa.
 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà