Aquestes són les 11 guanyadores dels premis ‘Fem que les dones compten’

mujeres camp de turia

La Diputació visibilitza l’aportació social en l’àmbit de la igualtat i l’emprenedoria

La visibilitat de dones referents en el medi rural, posant en valor trajectòries vitals que han impulsat l’associacionisme i el teixit social dels seus municipis, defensat la igualtat des de l’escena pública o fomentat l’emprenedoria és un dels eixos d’acció de l’àrea provincial d’Igualtat que dirigix Eli García, hui diputada i abans mestra en diferents llogarets de Requena. La segona edició dels premis ‘Fem que les dones compten’ consolida un dels molts projectes que la Diputació ha posat en marxa en defensa de la dona rural.

Al Camp de Túria, el reconeixement ha sigut per a Inmaculada García (L’Eliana), Mª Amparo Ponce (Loriguilla), Fina Pérez (Llíria), María Antonia Aja (Casinos), Francisca Navarro (La Pobla de Vallbona), María Dulce Pérez (Marines), Mercedes Agustí (Olocau), María Luisa Verdú (Bétera), Aurora Martínez (Domeño), Sofia Romero (Gàtova) i Pilar Campos (Nàquera).

Entre les premiades es registren trajectòries com la de Dulce, que va exercir durant quasi mig segle com a infermera a Marines, a la disposició del veïnat del municipi les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. En paral·lel a la seua ocupació, va divulgar el ioga, que encara practica a la seua avançada edat, pels pobles de la comarca amb els seus valors d’assossec mental i alegria espiritual.

Els premis convocats per l’àrea d’Igualtat de la Diputació de València, amb la col·laboració de Fademur, la Federació d’Associacions de Dones Rurals, visibilitzen 33 experiències vitals d’una trentena de municipis de la Ribera Alta, el Camp de Túria, el Valle de Ayora i la Vall d’Albaida.

Entre les premiades es troben mèdiques, investigadores, professores, esportistes, empresàries i responsables de l’escena pública que s’han convertit en referents per a les seues veïnes i veïns, el carisma i el treball de les quals s’ha vist reconegut bé per la seua trajectòria vital, per la defensa de la igualtat en l’àmbit públic o per la seua labor emprenedora en el medi rural.

En paraules d’Eli García, “sense dones no és possible imaginar el món rural, un espai destacat de la nostra societat que, pese al fantasma de la despoblació, continua comptant amb una important voluntat de permanència”.

Eixa esperança d’aferrar-se al medi rural és possible, en bona part, gràcies a l’esforç i la implicació social de dones com Amparo Albors (Montroi, 93 anys) i Natividad Lacuesta (Zarra, 85 anys), però també de “joves emprenedores que cada dia reivindiquen amb el seu treball els drets de la dona i la seua rellevància en el teixit social dels nostres pobles”.

Primera edició

La primera edició dels premis ‘Fem que les dones compten’ es va celebrar fa un any, en el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals. L’àrea provincial d’Igualtat va guardonar a 24 dones de les comarques de la Serranía, la Hoya de Buñol-Chiva i Requena-Utiel per la seua important contribució en el desenvolupament econòmic, social i cultural del medi rural.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà