Agricultura informa desfavorablement sobre la línia de molt alta tensió fins a L’Eliana

Alta tensión

Afecta huit municipis de Camp de Túria

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental, ha emés un informe desfavorable al Ministeri de Transició Ecològica sobre la línia de molt alta tensió MAT Ojos Negros-L’Eliana per les seues repercussions mediambientals.

Segons ha explicat la Conselleria, «el macroprojecte contempla tres línies de molt alta tensió», ja que de la línia principal emanen dos més que finalitzen en les subestacions SET Gaussa (Sagunt) i una altra en SET Catadau, i comprén 31 termes municipals de la Comunitat Valenciana que sumen 72,37 quilòmetres de longitud en territori valencià.

Es tracta de Pina, Barraques, Toràs, Xèrica, Teresa, Altura, Sogorb, Algar de Plancia, Alfara de la Baronia, Algímia de Alfara, Torres Torres, Estivella, Albalat dels Trongers, Petrés, Sagunt, les Alcubles, Llíria, Olocau, La Pobla de Vallbona, Bétera, San Antoni de Benaixeve, L’Eliana, Casinos, Villar del Arzobisbo, Bugarra, Pedralba, Vilamarxant, Xest, Xiva, Godelleta, Torís, Montroi, Real de Montroi, Llombai i Catadau.

L’informe detalla afeccions significatives sobre la Xarxa Natura 2000 i sobre terrenys forestals i incendiats, com el cas de Begís, que suposa 18 quilòmetres de les línies projectades, que afectarien sòl incendiat amb un risc d’erosió potencial molt alt.

Així mateix, el document posa l’accent en l’afecció també a espais naturals protegits com la Calderona o el Parc Natural del Túria, i a Zones d’Especial Conservació (ZEC) com Alt Palància i Curs Mitjà del Rio Palància.

Així mateix, indica que, per on es discorre, el projecte pot interaccionar amb 45 espècies en diferent grau de catalogació, protecció i risc, entre elles diverses zones de cria i nidificació d’àguila-astor cuabarrada, arpella, àguila real, voltor lleonat, esparver cendrós o aufrany, entre altres.

El text també resol que no s’ha justificat la inexistència de solucions alternatives a la proposta ni raons imperioses d’interés públic.

Des de la Conselleria han explicat que «després de rebre una documentació insuficient per part del promotor i reconeixent el mateix efectes adversos sense proposar cap mena de mesures correctores, es va instar que aportaren major grau de concreció sense rebre cap contestació».

La consellera de *Agreicultura, Isaura Navarro ha considerat que «aquest macroprojecte és totalment inviable des d’un punt de vista ambiental i natural».

Al seu judici, és un exemple de «un model d’implantació de renovables que no té res a veure amb la transició ecològica justa, amb la protecció dels territoris i el paisatge, i el blindatge de sectors tan importants com l’agricultura i ramaderia valenciana».

«El Ministeri ha de replantejar tots aquests projectes, ser sensible i escoltar la ciutadania, i estar del costat dels interessos col·lectius dels territoris», ha conclòs.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà