Ruptures, pactes i… reconciliacions?

Polítics Camp de Túria

Balanç dels dos primers anys de legislatura després del 24-M al Camp de Túria

La legislatura arriba al seu equador. Dos anys després de les últimes eleccions municipals celebrades el 24 de maig de 2015 les aliances polítiques han canviat en molts dels ajuntaments de la comarca. En el balanç dels últims 24 mesos se sumen ruptures de pactes, nous socis, expulsions, traspassos, abandons voluntaris, una fallida moció de censura i una possible reconciliació, la del PSPV i Compromís-Move a Llíria.

Cinc mesos va durar el matrimoni entre la formació que lidera Paco García i els socialistes de Manolo Civera. Els cinc regidors de Compromís van formalitzar la seua eixida de l’executiu al novembre de 2015 qualificant la situació de “insostenible” i deixant al seu ex-soci governant en minoria.

Després de reprendre les negociacions el passat mes d’octubre, Compromís ha donat un termini als socialistes perquè diguen ‘sí’ o ‘no’ a la proposta del pacte que ambdues formacions han definit per al que resta de legislatura.

La formació de García ha posat data límit al silenci que mantenen els socialistes des que van traure els pressupostos per a 2017 gràcies al vot favorable de Compromís. Serà final de maig, just quan es complisquen els dos anys de legislatura.

En el cas de l’Eliana, ambdues formacions han recorregut el camí invers. El batejat com a ‘pacte del Virrey’ segellat entre el PSPV i Compromís el passat Nadal ha suposat l’entrada de les dues regidores de la coalició, Isabel Montaner i Carmen López, en el govern.
Una incorporació que ha coincidit amb l’eixida el passat mes de març de l’únic regidor d’EU, José Lorente, de l’Executiu de Salva Torrent, que ha passat a governar, no obstant açò amb majoria absoluta amb la suma de Compromís.

Aquesta legislatura ha sigut la de la fi de l’històric pacte entre el PSPV i EU després de 22 anys de govern. El motiu, segons  Lorente, no va ser l’entrada d’un tercer soci, sinó la seua voluntat de “no ser una mera comparsa”.

A Serra, el PSPV va decidir el passat estiu posar fi al seu pacte amb Ciutadans després que l’únic regidor del partit d’Albert Rivera, José Enrique Martínez, reclamara la vara de comandament al socialista Javier Arnal. La petició de C’s ha deixat el PSPV governant en minoria  amb cinc dels 11 regidors i  a Martínez, que va presentar la seua renúncia i després va tractar de deixar-la sense efecte sense èxit, en l’oposició al costat del Partit Popular, EU i Gent de Serra.

A Bétera, abans de complir-se el primer any de legislatura, Mas Camarena-Cube, un dels quatre socis que conformaven el govern de Bétera,  va trencar el pacte que va permetre a Cristina Alemany, de Compromís,  accedir a l’alcaldia.

L’eixida dels tres regidors de Mas Camarena, que se senten ara en l’oposició al costat dels sis del PP, l’edil de Ciutadans i el regidor no adscrit, Pedro Gallen, ha deixat al Govern en minoria amb deu edils, enfront dels 11 de l’oposició.

El motiu que va al·legar el partit de Salvador Beltrán va ser la paralització del projecte del centre cívic.

Però on sens dubte més agitada està sent la legislatura és  en San Antonio de Benagéber. La presentació d’una moció de censura per part de Guanyem contra l’alcalde, Enrique Santafosta, no va aconseguir l’objectiu de desbancar AISAB. No obstant açò, va acabar amb les dues regidores del PP expulsades del partit i amb l’única edil del PSPV, Marta Retamosa, dins de l’equip de Govern.

D’aquesta forma, els populars s’han quedat amb un únic edil, l’exalcalde, Eugenio Cañizares, molt qüestionat per la gestora del PP que ha sol·licitat a la direcció de partit l’obertura d’un expedient disciplinari.

A Loriguilla, es produirà un traspàs pactat de la vara de comandament. L’actual alcalde del PSPV, Manuel Cervera, el primer socialista a governar en el municipi, cedirà en juny l’alcaldia al portaveu de Ciutadans, Sergio Alfaro, després de l’acord al que van arribar ambdues formacions després de les eleccions perquè ostentaren el càrrec dos anys cadascun.

Dimissions
Però sens dubte aquests dos anys han sigut els de la sagnia de Ciutadans, de la qual no ha sigut aliena la comarca de Camp de Túria. El cas més cridaner s’ha produït a Gàtova. L’alcalde,  Manuel Martínez, i la resta del seu equip de Govern van decidir abandonar en bloc les sigles amb les quals van accedir a l’alcaldia. Martínez ara participa amb José Enrique Aguar en la nova plataforma ‘Contigo’.

L’eixida voluntària de Martínez justificada pel ‘gir a la dreta’ de Ciutadans contrasta amb la llarga llista de regidors expulsats en la comarca després de les eleccions.

A Bétera, Pedro Gallén, que va encapçalar la candidatura de C’s va ser apartat del partit i continua amb l’acta de regidor en el grup de no adscrits. A Vilamarxant, els edils de Ciutadans van ser expulsats per donar suport a un govern amb Compromís.

A Casinos, la denúncia de Compromís contra l’ex alcalde, José Salvador Murgui, per un presumpte delicte d’apropiació indeguda de la qual va ser absolt li va costar l’expulsió de Ciutadans, encara que també continua com a regidor no adscrit.

Les eleccions municipals del 24M s’han cobrat també dimissions. Diversos dels regidors que van començar la legislatura han renunciat a l’acta per motius personals. El més precoç va ser  l’ex-regidor de Compromís, Miguel Barona, que va renunciar  a la seua acta 17 dies després de prendre possessió com a responsable de Desenvolupament Sostenible de l’Ajuntament de Llíria. Empar Llàcer va ocupar el seu lloc.

A Benaguasil, José Cervera, ex-regidor d’EU i candidat a l’alcaldia per Compromís  a l’any de les eleccions va decidir passar a una segona línia política “per recomanació mèdica” al·legant qüestions familiars i de salut. En el seu lloc, va entrar el número tres de la llista de Compromís, Josep Tarín.

En l’Ajuntament de Nàquera, un total de sis candidats que es van presentar a les eleccions en les llistes de la coalició IVIN-Compromís van renunciar en bloc a ocupar el càrrec de regidor que va deixar vacant Irene Rodríguez.

La ja ex-regidora va dimitir el passat mes de maig després de fer-se pública una sentència que li va condemnar a una pena d’arrest domiciliari per un conflicte mantingut amb una veïna. Finalment, va entrar José Luis Asensio, que figurava  en el novè lloc en la candidatura.

A Serra s’ha produït l’últim relleu. La fins ara regidora socialista de Joventut, Marian Sanchis, ha cedit l’acta a Inma Bartual.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà