La poma i la mandarina. Una cura deliciosa

Columna de Cultura Edetana

 

Entrevista amb Ester Betoret, autora de la tesi doctoral “Desarrollo tecnológico y valoración funcional de aperitivos de manzana y zumo de mandarina. Efecto antioxidante en niños obesos y efecto probiótico contra la infección por Helicobacter pylori en niños”.

 

José Fornieles

“LA POMA I LA MANDARINA. UNA CURA DELICIOSA”

La veïna vilamarxantera Ester Betoret ens parla de la seua tesi doctoral qualificada amb un Excel·lent C

UM LAUDEE. Aquesta amiga va desenvolupar uns aperitius de poma i suc de mandarina realitzats mitjançant la tècnica d’impregnació al buit. El treball se centra en l’estudi de dos tipus d’aliments. Un d’ells tracta l’efecte sobre el risc cardiovascular en xiquets obesos d’edat escolar i l’altre aliment busca combatre la infecció per Helicobacter pylori, també en xiquets d’edat escolar. La investigació s’ha realitzar en col·laboració amb el departament de Ciència dels Aliments de l’Institut D’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del CSIC, amb el Departament de Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat de València i amb el Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Dr. Peset de València.

Ester Betoret de Vilamarxant, el Camp de Túria

Quan naix aquest projecte? Quan acaba? I quants anys tardes a fer-lo?

Aquesta tesi ha format part d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a l’any 2008 amb l’objectiu de desenvolupar un aliment amb suc de mandarina i amb efecte beneficiós sobre la salut d’alguns col·lectius molt concrets. El projecte va acabar al final del 2012 i vaig tardar cinc anys a fer-lo.

A quines conclusions t’ha dut aquest projecte?

En línies bàsiques és possible realitzar tecnològicament un aliment funcional a partir de poma i suc de mandarina amb efecte beneficiós per a la salut i aquest desenvolupament és rendible des d’un punt de vista econòmic amb la revaloració de productes com el suc de mandarina.

No hi ha cap dubte que el desenvolupament d’aliments funcionals té un gran interès per als consumidors, les empreses, els governs i les universitats. Aquest projecte, contribueix a l’I+D ja que, els aliments funcionals representen una oportunitat per obtindre productes innovadors que satisfan la demanda que existeix a l’actualitat.

L’incorporació de l’aperitiu a una dieta moderadament baixa en energia, per als xiquets obesos, ha resultat una milloria en la pressió arterial d’aquets. L’ingesta de l’aperitiu ha augmentat de forma significativa les defenses antioxidants i ha disminuït els marcadors relacionats amb el dany oxidatiu de l’ADN. Resumint, el consum a curt termini del producte desenvolupat disminueix els factors de risc relacionats amb l’aterosclerosi.

Continues amb aquesta línea d’investigació?

Al laboratori d’aliments funcionals de l’Institut Universitari d’Enginyeria d’Aliments continuen treballant amb aquest tipus de tecnologia. Per la meua part, la investigació realitzada ha donat lloc a resultats que caldria continuar estudiant i ens permetria avançar de forma significativa en l’àrea de l’enginyeria d’aliments.

Quina visió de futur tens per al teu treball? Tens cap proposta d’ajuda a la vista?

M’agradaria continuar amb la investigació demanant una beca postdoctoral. En això estic, ara toca demanar una beca postdoctoral.

Vas aparèixer a la televisió per un premi que vas obtindre a un congrés. Conta’ns com va ser l’experiència.

Vaig rebre el premi “Young Scientist Award” granted by Danisco to Ester Betoret at International Scientific Conference 2009, in recognition of an outstanding scientific work performed in nutraceuticals and functional foods research, Food and Function 2009, 9-11th June 2009, Zilina (Slovakia). L’experiència va ser molt positiva. Al comitè científic del congrés li va agradar molt l’aplicació de l’enginyeria d’aliments per al desenvolupament d’un aliment funcional amb efecte probiòtic. Els va agradar molt la idea d’introduir suc de mandarina amb microorganismes probiòtics en la matriu estructural de la poma, combinant així els dos productes en un.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà