La Diputació i un escó de Les Corts centren el recompte de vots

recuento papeletas 28M

L’escrutini definitiu de les eleccions comença demà

L’escrutini definitiu de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig comença aquest divendres, amb l’atenció centrada en el diputat provincial d’Ontinyent, clau perquè siga la dreta o l’esquerra qui governe la Diputació de València, i en l’últim diputat autonòmic per Alacant, que va ser per a Vox però el PSOE es va quedar molt prop d’adjudicar-li’l.

Després de l’escrutini provisional de la nit electoral, al cinqué dia dels comicis s’inicia el recompte definitiu, en el qual es comptabilitzen en les Juntes Electorals les paperetes dels valencians que viuen a l’estranger i han enviat el seu vot, i es revisen les actes d’escrutini i es verifiquen possibles errors a petició dels partits.

En la Diputació de València, i després del ball de la pàgina web del Ministeri de l’Interior, que la nit electoral no va adjudicar cap diputat provincial a *Ens *Uneix i l’endemà sí que ho va fer després de llevar-li’l al PP, en aquests moments hi ha un empat entre la dreta (el PP té 13 diputats i Vox, 2) i l’esquerra (el PSPV compta amb 12 i Compromís, 3).

La clau per a desfer l’empat en la institució que les dues últimes legislatures ha presidit el PSPV en coalició amb Compromís la té el diputat del partit judicial d’Ontinyent, que el dilluns es va atribuir a Ens Uneix, el partit fundat per l’anterior president, Jorge Rodríguez, després de ser expulsat del PSPV pel cas Alqueria -del qual ha resultat absolt segons la sentència feta pública aquest dimarts-.

Aqueixos 16 vots són la diferència entre Ens Uneix i el PP en els municipis de Bufali i de Beniatjar, on es va votar amb llistes obertes i el càlcul per a cada candidatura es va fer dividint els vots a cada component entre el nombre de candidats de la llista fins a un màxim de quatre. Si es demana verificar aqueixos vots i hi ha canvis en el còmput, podria variar el futur de la Diputació.

L’últim diputat d’Alacant

Un altre recompte que se seguirà amb atenció és el de les autonòmiques en la circumscripció d’Alacant, on l’últim dels 35 diputats en joc se’l va emportar Vox, si bé el PSOE es va quedar a 283 paperetes d’adjudicar-li’l i barallarà per a intentar que així siga, tenint en compte que tradicionalment la majoria del vot a l’estranger sol anar a l’esquerra.

En el cas que aqueix últim diputat per Alacant fora per al PSOE (que pujaria a 12 en aquesta província ) i no per a Vox (que baixaria a 4), no s’alteraria la correlació de majories en Les Corts, on la dreta va obtindre el diumenge 53 diputats (40 el PP i 13 Vox) i l’esquerra 46 (31 el PP i 15 Compromís), si bé es reduiria la diferència entre blocs un escó.

Empat de Gestalgar i Alcocer

Les eleccions municipals van deixar empat en nombre de vots en dos municipis: Gestalgar, on tant el PP com el PSOE van aconseguir 207 vots cadascun, i a Alcocer de Planes (Alacant), on aquests dos partits van aconseguir 68 paperetes cadascun.

El desempat s’intentarà en el recompte, on per exemple a Xestalgar el PSOE demanarà que s’admeten com a vàlids dos vots que es van donar nuls (un amb una ratlla, però no en els noms, i un altre amb un trencament en la part blanca de la papereta) i s’espera que hagen arribat dos vots emesos a l’estranger.

Si persistira l’empat, els partits afectats presentaran al·legacions, i si després de les reclamacions finalment no es proclamara vencedor a cap caldria fer un sorteig per a decidir en qui recau la vara de comandament.

L’escrutini definitiu se celebra fins a 5 de juny en les Juntes Electorals de Zona en el cas de les municipals i en les Juntes Electorals Provincials les autonòmiques -si no acaba demà seguirà el dilluns-, després del que es poden presentar reclamacions davant aquestes Juntes el 6 de juny, que es resoldran el dia 7, i contra les quals es pot recórrer l’endemà a la Junta Electoral Central.

La JEC resol els recursos que hi haja el 13 de juny i l’endemà es proclamen els regidors i els diputats autonòmics electes, amb la finalitat de constituir els nous Ajuntaments el 16 de juny (si no es presenta cap contenciós electoral, que el posposaria al 7 de juliol) i les noves Corts el 26 de juny.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà