Amb el que tenim fem festa

La crisi no sembla haver afectat les celebracions festives que els ajuntaments venen organitzant any rere any. Es veritat que ja no són tan cridaneres, ni compten amb els excessos aberrants dels pressuposts municipals en anys de bonança, ni es veuen a empreses patrocinant-les (ja que ho han tancat o no hi cap PAI que sustente este mecenatge). Però, som un poble amb sang llatina i la festa és part del nostre ADN.

Ben bé podem dir que a la meua comarca, el Camp de Túria “la festa és un clam”. Des de que comença l’estiu, fins la tardor. Des del poble més menut, fins la capital comarcal, tots i cadascun d’ells celebren festes de barri, patronals o activitats veïnals que són un focus d’atracció turística i lúdica per als joves que estiuegen o viuen en estes localitats.

Són mesos de molta activitat, on el cap de setmana o entre setmana, quan circulem pel carrer major comarcal, que és l’autovia de Llíria, podem veure a un costat o un altre com es visualitza un castell de focs d’artifici al finalitzar un acte, una processó, una nit de bous al carrer o la proclamació dels festers.

També tenim les festes dels barris i urbanitzacions que omplin a lo llarg i ample el territori comarcal. Unes celebracions modestes i casolanes que són preparades amb tanta il·lusió, entrega i harmonia que, amb tota la modèstia del mon, ni els millors festejos patronals poden superar-les. Són unes festes on la participació i col·laboració són elements claus per a l’èxit. A Llíria, la meua ciutat, ben bé ho saben els festers i festeres del Remei i de la Puríssima, que cada any intenten mantindre vives unes festes de barri que, a part de ser un patrimoni local, són un focus d’atracció i gaudiment de milers de visitants.

Disc mòbils, fires, berbenes, actuacions de bandes de música, activitats per a menuts i gent gran, concerts, festivals, exposicions, rutes turístiques, fires gastronòmiques, setmanes esportives, bous al carrer, engalanament de barriades, etc.. són una mostra de tot allò que podem visitar i gaudir amb les peculiaritats pròpies de cadascuna de les localitats. On sempre trobarem una cara amable i amb bon caràcter que ens rebrà amb la sana cordialitat mediterrània.

Sabem fer festa amb el que tenim i amb el que comptem. Venim d’unes arrels agrícoles i ramaderes que han marcat durant moltes centúries el sentit de les celebracions festives i socials als nostres pobles. Algunes d’elles venien a marcar la fi d’una collita o els preparatius per començar un altra, o simplement el canvi d’estació.

Som un poble viu, i de la necessitat fem virtut. Per això, amb poc o molt, sempre estarem ahí. Recordant qui som i d’on venim. Passant de mans en mans i de boca a orella, un llegat de fets i costums religioses, cíviques i culturals a les noves generacions que ens succeiran. Per tant, sols resta dir que “la festa continue i nosaltres que pogam gaudir-la”.

Paco García Latorre
Portaveu de la ‘Coalició Compromís’ a l’Ajuntament de Llíria

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà