Celebrem l’Estat Republicà, la sobirania popular

[Carmen Veses – EUPV de Llíria]

En una societat democràtica totes les institucions han d’elegir-se per voluntat popular i estar sotmeses al control i a la possibilitat de revocació. Aquest és un principi bàsic de les societats fonamentades en la sobirania popular, on la font última de tot poder i autoritat és exclusivament la ciutadania, i per aquest motiu no pot existir cap autoritat ni cap poder per damunt d’ella.

Commemorem la República perquè celebrem la verdadera democràcia. Nosaltres volem un estat de dret, republicà, federalista, plurinacional i laic. Entenem que és la millor manera d’afrontar i combatre el desmantellament del sistema democràtic i caduc, que a dia de hui patim, amb la pèrdua de drets laborals i socials i la total destrucció dels serveis públics essencials.

República és sobirania popular, és llibertat, laïcitat, igualtat, solidaritat i feminisme. Busquem posar en marxa un procés constituent que provoque una ruptura amb el sistema polític-econòmic que està ofegant els drets de la majoria social. Aquest procés necessita d’altres maneres de fer política, cal generar noves regles de joc fonamentades en la democràcia participativa i en una societat no patriarcal. El procés constituent ha de ser anticapitaliste, republicà, antiimperialista i feminista. El procés ha de partir del reconeixement de la superació de la Constitució de 1978, que ha quedat obsoleta. A més a més, ha de desmitificar i denunciar la forma en que es va realitzar la Transició. Sols així, assentarem els fonaments d’un futur amb plenitud i dignificació de tota la ciutadania adreçat a aconseguir l’estat republicà.

Les institucions són importants i necessàries, però han d’incloure mecanismes de control democràtic i popular, amb una visió més ampla de la democràcia política, econòmica, social i cultural i amb un paper més rellevant dels ajuntaments, que necessiten més competències i un finançament adequat per dur-les a terme. Mobilitzacions com les marees, la presentació d’Iniciatives Legislatives Populars, les mobilitzacions per la renda garantida ciutadana, la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social, la desobediència, la resistència, l’organització i la consciència ciutadana que les ha promogut, demostren la força d’una societat civil crítica i apoderada, i aquesta hem de potenciar-la al màxim.

A tota europa els pobles i els seus governants estan sotmesos al dictat del poder financer i els parlaments escollits per sufragi universal han perdut la sobirania i control sobre les polítiques, mentre, des dels centres de poder financers s’han promogut reformes constitucionals, sense cap tipus de consulta ni ratificació popular.

És necessari i imperiós una ruptura democràtica, una revolució de la política cap a un nou model que permeta superar l’actual democràcia representativa, exigir i practicar noves fórmules de participació que donen un major control a la societat civil sobre les polítiques i els recursos públics.

Defensem el federalisme, perquè fa possible la democràcia i la participació ciutadana, el autogovern local i regional, la cooperació i la solidaritat interterritorial, el respecte i la integració de diferents identitats, la compatibilitat entre autodeterminació i pertinença a una organització política comú. Des d’IU sostenim que la reivindicació i defensa del principi democràtic del dret a decidir és necessària especialment en relació als drets democràtics i socials, perquè són aquests els que estan essent liquidats pel capitalisme global.

El nostre model d’estat permet acomodar el pluralisme d’identitats capaç de tenir un discurs comú on es reconega la diversitat. Un estat que aprofundeix en la democràcia a través de la descentralització i el autogovern territorial.

El debat està en si deixem de nou a la política conservadora protagonitzar el nostre futur o la força de la ciutadania exigeix i protagonitza un canvi polític. Un canvi d’esquerres, real, sense complexes i republicà.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà