Caixa Popular i Slow Food repartiran llavors de ‘Tomaca Quarentena’

Tomate variedad Quarentena el camp de túria

L’associació Slow Food València ha entregat a la cooperativa de crèdit Caixa Popular llavors de tomàques de la varietat quarentena per a repartir entre els clients de l’entitat, a través de les seues 60 oficines.

Pau Tineo

La tomaca quarentena és una varietat autòctona provinent d’Alginet i Benifaió (Ribera Alta) on es conreava en la dècada dels 50 i 60. En esta època, esta zona era una de les més importants productores de tomàques de tot el país, des d’on s’exportava tant al mercat interior com a l’europeu.

En aquells dies, les tomaques eren comercialitzades per una cooperativa i el reg es realitzava per cavallons amb aigües procedents de la Sèquia Real del Xúquer.

La tomaca quarentena posseeix bones qualitats organolèptiques. És una varietat primerenca, el que facilitava la seua eixida al mercat, destinada al consum fresc i amb una bona productivitat.

Caixa Popular col·labora amb Slow Food en la recuperació de varietats autòctones que han anat desapareixent en el temps i que en el seu moment eren molt apreciades comercialment, com és el cas de la tomaca quarentena, un producte de l’Arca del Gust de Slow Food que ja es comença a conrear de nou gràcies a la col·laboració de la cooperativa de Benifaió i la Granja La Peira, entre uns altres.

L’Arca del Gust és un catàleg internacional on es descriuen 600 varietats de races i espècies vegetals en perill d’extinció, amb l’objectiu de recuperar aliments per a dignificar-los i evitar la seua desaparició. Estos i uns altres són els objectius de Slow Food, associació ecogastronómica i sense ànim de lucre fundada en 1989 amb l’objectiu de contrarestar la fast food i la fast life, impedir la desaparició de les tradicions gastronòmiques locals i combatre la falta d’interès general per la nutrició.

1 Comment
  1. Molt bona iniciativa la de Caixa Popular i Slow food.
    Ja està bé de regalar en els bancs tantes cuberteries, clauers o parides per l’estil… volem més iniciatives com esta.
    Enhorabona!!!

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.