El primer gran incendi de la primavera crema ja 4.000 hectàrees a Castelló

incendio castellon

Ha posat en perill la vida de membres dels equips d’emergència

El primer gran incendi forestal de la primavera a Espanya, iniciat aquest dijous a l’interior de Castelló, continua descontrolat i a més d’haver obligat ja al desallotjament d’unes 1.500 persones entre aqueixa província i Teruel, ha arrasat 4.000 hectàrees després d’haver agafat encara més força aquest divendres.

Així ho ha assenyalat la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, després de la reunió celebrada a última hora d’aquest divendres en el Lloc de Comandament Avançat, a Barraques, que aquest dissabte rebrà la visita conjunta dels presidents dels governs valencià i aragonés, Ximo Puig i Javier Lambán, respectivament.

Amb un perímetre de 40 quilòmetres, l’incendi està en una fase “crítica” i, segons Bravo, ara s’ha “encaixonat” en el barranc de Maigmona, on fins i tot ha posat en perill la vida d’alguns membres dels equips d’emergència desplegats en la zona.

“El foc ha agafat moltíssima força”, ha advertit la consellera, que ha detallat que s’han registrat fins i tot pirocúmulos (grans masses de fum amb explosions) durant els moments més virulents de l’avanç d’aquesta vesprada.

Després d’haver-se retirat ja la vintena de mitjans aeris que han participat en les labors d’extinció, i que es reincorporaran, previsiblement amb reforços, a primera hora del dissabte, tots els esforços d’aquesta nit per part del mig miler de membres dels mitjans terrestres se centraran en crear un punt d’ancoratge en la carretera que es dirigeix cap als pobles de Montant i Montanejos per a, amb “foc tècnic”, intentar frenar l’avanç de les flames.

Si aqueixa estratègia no dona els seus fruits durant la nit “serà tot bastant més complicat” durant la jornada del dissabte, ha advertit.

La consellera no ha volgut confirmar la notícia que publiquen aquesta vesprada alguns mitjans segons la qual la Guàrdia Civil estaria investigant a quatre brigadistes municipals de Vilanova de la Reina per si una negligència durant uns treballs agrícoles haguera desencadenat el foc que abasta diversos termes municipals del límit nord-oest entre Castelló i Teruel.

“Mentre la Guàrdia Civil no arribe a una conclusió clara, no puc anticipar res”, ha assenyalat Bravo, qui ha agraït “la voluntat i l’entusiasme” de tots els professionals que s’estan “jugant la vida” per a intentar controlar aquest incendi.

L’incendi està deixant “un paisatge bastant aterridor” i llàgrimes entre el veïnat dels municipis desallotjats, que viuen amb incertesa, pena i angoixa l’avanç de les flames i, encara que estan agraïts que no hi haja hagut víctimes humanes, lamenten que el pitjor és la pèrdua del seu entorn natural, “l’única herència” que podien deixar.

Segons la Creu Roja, l’alberg d’emergència muntat a Onda s’ha tancat ja i en el de Sogorb no queda ja ningú allotjat, amb el que queda com a punt d’estada de dia i manutenció per a unes 80 persones.

L’enginyer forestal i professor de prevenció i extinció d’incendis forestals de la Universitat Politècnica de València Rafael Delgado ha explicat a EFE que la meteorologia desfavorable per la pujada de les temperatures, la sequera, l’abandó de les zones rurals i l’augment de la densitat de les masses forestals són factors que estan contribuint als incendis i a la seua major virulència.

Al seu judici, davant aquest panorama, era d’esperar que el foc es propagara molt ràpid, ja que en les primeres hores de l’incendi es va obrir un flanc important, avivat aquest divendres pel vent de mestral que l’ha convertit en un front ja molt ampli, i alerta del risc que el dissabte canvien el vent i “el que hui és cua passe a ser cap”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà