Un estudi del CEL de la Pobla descobreix la figura de José Domingo Pruñonosa, alcalde durant la II República


Conferència del CEL de la Pobla de Vallbona


Gràcies a una investigació portada a terme pel Centre d’Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona, la població ha pogut conèixer la figura de qui governava a la localitat durant el temps de la II República a Espanya. Es tracta de José Domingo Pruñonosa, un membre del Partit Unionista Republicana Autonomista (PURA), fundat per Blasco Ibáñez, que en coalició amb els socialistes va governar en la població front a la dreta valenciana, que no acceptava el seu mandat.

Jesús Pérez

La persona de José Domingo Pruñonosa, era desconeguda fins aquest momJosé Domingo Pruñonosa, alcalde de la Pobla de Vallbona en la II República d'Espanyaent. Un incendi en l’Ajuntament durant la Guerra Civil, havia calcinat tot rastre de documentació de l’època republicana. Però gràcies a les troballes en els arxius i a testimonis orals s’ ha determinat qui era aquesta figura important, l’alcalde de la Pobla de Vallbona durant tot el període de la II República (1931-1936).

El reconeixement de Pruñonosa es va presentar davant els veïns poblans en una conferència celebrada el passat 13 de desembre, dintre del marc de xerrades organitzades pel CEL sobre la història i el patrimoni de la localitat. Pruñonosa va morir el 1949 i està soterrat al cementiri municipal.

L’ historiador del CEL Josep Jorge, va assenyalar a la conferència que el període republicà “és un dels menys coneguts i estudiats de la Pobla i per això ha estat un repte esbrinar aspectes d’aquella època al nostre municipi a partir del primer alcalde republicà que, alhora, ens ha permès saber els nombrosos entrebancs i problemes viscuts tot i la legitimitat de la seua elecció per les forces reaccionàries”.

També va explicar que el caciquisme va ser un dels problemes que va patir la població entre els segles XIX i XX. Aquest caciquisme va fer que les forces monàrquiques demanaren la repetició del procés electoral del 14 d’abril de 1931, que disset dies després, el 31 d’abril van donar la victòria als republicans, i que a la Pobla significaria el mandat com alcalde durant tota la II República de José Domingo Pruñonosa.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà