El Centre d’Estudis Locals reclama l’expropiació de la Casa Bernal per evitar que es done un altre cas com el de la Casa Blanca

Interior de la Casa Bernal en la Pobla

El progressiu deteriorament de la Casa Bernal, edificil històric de la Pobla de Vallbona que es troba reconegut com “bé de rellevància local” en l’actual Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), ha motivat que el Centre d’Estudis Locals (CEL) del municipi poblà reclame l’expropiació d’eixe edifici, per evitar que es done un cas semblant al patit amb la Casa Blanca.

José García

Segons alerten des del CEL de la Pobla de Vallbona, la Casa Bernal pateix un “deteriorament progressiu” que fa necessari “fer inversions en forma de rehabilitació integral, perquè l’estat actual és tan lamentable que, a curt termini, pot arribar a caure a terra una part de l’estructura”.

En l’actualitat, la Casa Bernal esta dividida en dos parts: una d’elles pertany a l’Ajuntament, mentre que l’altra és de titularitat privada. La part ‘publica’ va ser adquirida e l’any 202, per 420.000 euros. Des del CEL s’insisteix en la necessitat d’aquirir la meitat privada, “per protegir-la de les mans d’especuladors urbanístics”.

L’historiador i membre del CEL, Josep Jorge, ha criticat la “situació d’incertesa que es viu respecte a la Casa Bernal, amb un deteriorament continuat d’eixe bé que és patrimoni de tots els poblans i poblanes. A més, no s’entén que fa uns anys s’adquirira la meitat de la vivenda per un preu concret i ara se li demani a l’Ajuntament una quantitat que triplica el seu preu inicial, xifra que està fóra de l’abast de qualsevol administració”.

Per tot això, el CEL recorda al consistori poblà que hi ha un seguit de mesures i iniciatives a la legislació “per aconseguir que este habitatge siga completament de titularitat municipal” de la Pobla entre els quals cal remarcar l’expropiació d’este bé d’enorme interès públic on va viure, també, el poeta, escriptor i periodista valencià Teodor Llorente.

Josep Jorge considera que “esta joia senyorial” atresora “un valor literari, patrimonial, arquitectònic i urbanístic que entre tots hem d’ajudar a conservar per a les generacions futures, no sols es tracta de recuperar-lo sinó també de donar-lo a conèixer i difondre’l entre la resta de ciutadans de la Pobla perquè la majoria no en són conscients de la seua importància; de fet, l’escut que s’erigeix a la zona alta de la façana és única a tot el territori valencià i va ser atorgat per Alfonso XIII a la família”.

El CEL va més enllà i reclama que la Casa Bernal obtinga la consideració de Bé d’Interès Cultural (BIC): “En eixe cas, l’Ajuntament hauria d’iniciar un procés administratiu que és llarg i complicat, però les característiques la Casa Bernal ben bé s’ho val, seria el primer monument de la Pobla amb eixa consideració i, entre tots, hem d’aconseguir que no passe allò que va ocórrer amb la Casa Blanca, que en 1985 es va enderrocar amb l’excusa del perill que s’ensorrara tot i que tenia una història de 570 anys”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà