Les pintures gòtiques de l’església de Santiago Apòstol seran rescatades de la humitat

L’Ajuntament de la Pobla de Vallbona, la Conselleria de Cultura i el rector de la parròquia es reunixen per a actuar de manera urgent en els murals

L’Ajuntament de la Pobla de Vallbona, la Conselleria de Cultura s’han reunit per primera vegada amb el rector de la parròquia Santiago Apòstol per a avaluar l’estat de les pintures gòtiques del segle XV del temple i actuar de manera “urgent” davant el deteriorament actual dels murals a causa de la humitat.

Fins a l’església de Santiago Apòstol s’han traslladat el cap de servei territorial de la Conselleria de Cultura i dos tècnics de Patrimoni que, juntament amb l’alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent Garcia, la regidora de Patrimoni, Beatriu Palmero, i altres membres del Govern municipal, s’han reunit amb el rector, Vicent Pla, per a valorar in situ la situació i establir un pla d’actuació.

Les pintures murals de l’església daten de finals del segle XIV o les primeries del segle XV i actualment estan molt deteriorades a causa de la humitat.

Es tracta d’un tresor pictòric que durant segles ha estat amagat i que, segons els tècnics, necessiten una actuació urgent perquè si no els danys poden ser irreversibles.

“Des de fa mesos la parròquia de Santiago Apòstol i l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ens han demanat que vinguérem a vore les pintures. Ens hem trobat amb un problema d’humitat que necessita una intervenció urgent per a conservar-les i posar-les en valor”, ha assegurat Ximo López, cap de servei de la Conselleria de Cultura.

Després de visitar les pintures s’ha acordat preparar un primer projecte d’intervenció urgent que haurà de tindre el vistiplau tècnic de la conselleria. En eixa primera actuació s’intentarà posar fre a l’avanç de la humitat mitjançant perforacions i la instal•lació de reixetes ajudar a assecar les zones afectades.

“L’Ajuntament està buscant finançament, especialment d’altres administracions públiques com ara la Diputació de València per a ajudar a la restauració d’estos murals gòtics que formen part del patrimoni cultural del nostre poble”, ha assegurat Beatriu Palmero, regidora de Patrimoni.

Després de la intervenció d’urgència per a frenar la humitat està previst fer un segon projecte més exhaustiu per a dur a terme la restauració de les pintures gòtiques que representen als sants de la pedra, Sant Abdon i Sant Senén.

La Conselleria de Cultura haurà d’avalar els projectes des del punt de vista tècnic i vetlar perquè es complisquen tots els requisits tècnics i administratius en un Bé de Rellevància Local com són estes obres pictòriques de l’església de Santiago Apòstol.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà