L’exposició ‘Sang, suor i ciment’ es convertirà en una ruta turística

Exposició Sang, suor i ciment Llíria

Més de 300 persones visiten la mostra a Llíria

L’exposició ‘Sang, suor i ciment: la línia fortificada de Llíria durant la Guerra Civil (1938-1939, Ofensiva de València)’ va tancar ahir les seues portes amb la visita de més de 300 persones durant el mes en què ha estat oberta. La mostra, que s’ha celebrat en Ca la Vila, ha servit per a donar a conéixer el patrimoni llirià de la Guerra Civil.

A més, des de l’Arxiu Municipal s’han oferit visites per als centres educatius de la localitat, orientades a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat, que han sigut guiades pel comissari de l’exposició, Carles Asensi.

Segons el regidor de l’Àrea, Paco García, “l’objectiu d’esta mostra era presentar un conjunt arqueològic de gran importància, no sols en la defensa de la capital del Camp de Túria, sinó que la seua projecció va respondre també a un objectiu de majors proporcions, la posició estratègica de Llíria que suposava un punt clau i nuc de comunicacions directes entre el front de la Línia XYZ i la ciutat de València, que amb la zona de Catalunya aïllada del territori controlat per la República, des d’abril de 1938, es convertia en el principal port de proveïment de Madrid, assetjada des de novembre de 1936”.

La línia edetana, que forma part de la coneguda com a Línia Immediata, va ser preocupació màxima de qui fora ministre d’Obres Públiques durant els primers mesos de la Guerra Civil, Julio Just. Així, les posicions defensives de Llíria es van convertir en el punt més d’avantguarda de la Línia de Defensa Immediata a València, última barrera de la resistència del Cap i Casal.

Des de 2017, les restes arqueològiques de la Guerra Civil estan catalogats com a Béns de Rellevància Local a espera d’una futura inclusió en el catàleg de Béns d’Interés Cultural.

Nous projectes de divulgació

D’altra banda, Paco García ha anunciat que el pròxim any, amb motiu de la commemoració del 85 aniversari de la construcció de les principals línies de defensa valencianes XYZ, Intermèdia i Immediata (1938-2023)”, “la Regidoria de l’Arxiu Municipal presentarà una publicació que recollirà el catàleg de l’exposició junt amb articles d’investigadors de primer nivell especialitzats en este conjunt patrimonial”.

Igualment, l’edil de l’Arxiu i Turisme ha manifestat que, “davant de la bona acollida de l’exposició entre el públic, també estem treballant en una ruta turística que recórrega alguns dels elements més destacats de la línia fortificada de Llíria, que està previst que estiga operativa al 2023, coincidint amb la commemoració de l’aniversari”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà