El Port de València aposta per una connexió ferroviària amb Riba-roja

ReuniónPuerto

Autoritat Portuària, Ajuntament i Riba3, assenyalen la proposta com el transport del futur

Aconseguir una connexió ferroviària entre el Port de València i l’àrea industrial de Riba-roja, que situe al tren com a base de la intermodalitat, és la solució de futur que permetrà descongestionar de camions els accessos per carretera, a través de l’A3 i el bypass, i alliberar així de trànsit els principals vials que connecten amb el Parc Logístic València (PLV)

Així han coincidit a assenyalar l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, que acompanyat per la regidor de Planificació Urbanística i Àrees Industrials, Teresa Pozuelo i el responsable de l’àrea de Foment Econòmic, José Ángel Hernández, així com una representació de l’Associació d’Empresaris, Riba3, en la reunió mantinguda aquest matí amb una delegació de l’Autoritat Portuària de València, liderada pel seu president Aurelio Martínez.

Totes dues entitats, Autoritat Portuària i Ajuntament s’han emplaçat a estudiar la viabilitat tècnica tant de la futura connexió ferroviària com de la planificació de noves zones destinades a l’aparcament de camions, que estarien annexionades a les empreses de la zona. En aquest sentit, el consistori ha sol·licitat a la Llei d’Acompanyament, la presentació d’unes esmenes que li permeten realitzar campes amb Declaració d’Interés Comunitari (DIC) ordenats per a facilitar l’aparcament de vehicles pesants.

El Port de València té actualment plans d’inversió per valor de 240.000 euros per al foment del ferrocarril en els ports de València i Sagunt. El Port ha fet del ferrocarril el seu model de transport de futur. Així, té previst entaular reunions juntament amb l’Ajuntament de Riba-roja, amb l’administració autonòmica per a la cerca de vies de finançament.

Els responsables del Port han qualificat Riba-roja com “una localització fabulosa”, en considerar-se un enclavament estratègic i amb un gran nombre d’empreses de prestació de serveis logístics. Ara, haurà d’estudiar-se si és la coneguda C3, Línia València-Conca, la que podria adaptar-se a aquesta nova proposta o si ha de plantejar-se una opció alternativa.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha titllat de “molt positiu” la trobada i ha matisat “una connexió ferroviària és clau en l’estratègia del futur industrial de l’Eix A3, no sols per descongestionar de trànsit una de les vies que més suporten el pas de vehicles pesants sinó perquè permetria reduir costos en la cadena logística a les nostres empreses i milloraríem els serveis i competitivitat de l’àrea industrial”.

El Port de València mou a l’any 5.700.000 contenidors. En ell treballen 11 companyies ferroviàries que mouen a l’any més de 200.000 contenidors i actualment entren i ixen del Port de València més de 80 trens a la setmana, la qual cosa converteixen a aquest mitjà de transport en una prioritat en les futures inversions de l’entitat. Es tracta de combois que el port rep i expedeix amb qualsevol destinació o origen nacional; ja siga directament o amb escala prèvia en l’estació de Font de Sant Luís, de València. La resta de contenidors van al seu destí per carretera.

A través d’aquesta connexió ferroviària s’eliminaria un volum important de contenidors que transiten diàriament per les principals vies com l’A3 i el Bypass i que col·lapsen els accessos al polígon, una de les principals reivindicacions de l’empresariat.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà