El col·legi Cervantes incorpora noves tecnologies al refugi de la Guerra Civil

refugio colegio Cervantes

Forma part de l’Experiència ‘Caminant entre búnquers i trinxeres’ que Turisme Riba-roja

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, acompanyat del diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, la regidora de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez i representants de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica han visitat aquest matí les instal·lacions del refugi de la Guerra Civil en el col·legi Cervantes.

Aquesta construcció ha sigut objecte d’una subvenció de la Diputació de València, per un import de 4.356 euros, en el marc del programa d’ajudes destinat a la realització de projectes de recuperació de memòria. Gràcies a aquesta ajuda, el consistori ha activat de manera educativa i turística el refugi antiaeri del col·legi per a promoure la comprensió de la memòria democràtica, divulgar informació sobre aquest recurs a la població general i generar un recurs de suport per a les visites guiades.

Encara que l’àrea de Turisme i Patrimoni ha realitzat actuacions anteriors a aquesta per a donar a conéixer aquest patrimoni municipal, com a visites guiades, elaboració de vídeos amb testimoniatges de l’època etc, amb aquesta acció s’ha perseguit disposar de material de suport tant per a les visites guiades com per als visitants que realitzava el recorregut de manera particular.

A través d’aquesta intervenció s’han dut a terme diverses accions com la instal·lació d’un tòtem informatiu en l’exterior del col·legi, que conté informació sobre el refugi en diversos idiomes, fotos i accés a recursos multimèdia, la realització d’un tour digital 360 del refugi amb la finalitat que els visitants puguen accedir a través d’un codi QR instal·lat en el tòtem, la realització d’un reportatge fotogràfic de recreació històrica i el disseny i col·locació de dos panells informatius dins del refugi que contindran informació i fotografies obtingudes del reportatge fotogràfic.

Aquest refugi forma part de l’Experiència ‘Caminant entre búnquers i trinxeres’ que Turisme Riba-roja, a través de l’empresa Arca, duu a terme de manera periòdica. Aquestes visites inclouen un recorregut, en camp obert, per un tram de trinxeres, en les quals li visitants podrà trobar búnquers de formigó armat i nius de metralladores. El recorregut finalitza amb la visita al refugi antiaeri del CEIP Cervantes i els refugis recentment trobats en la Plaça de la Torre.

Riba-roja alberga un entramat de construccions i fortificacions defensives de la Guerra Civil, atés que van formar part de l’última línia defensiva Puig-Carasols, coneguda com La Immediata. Es va construir en el tram final de la Guerra Civil, entre 1938 i principis de 1939, estava destinada a ser l’últim baluard per a frenar un possible atac directe de les tropes nacionals sobre València, quan albergava la seu del Govern de la República.

Tot el conjunt es compon de prop de 200 elements entre els quals es troben búnquers, trinxeres, nius de metralladora, túnels, posats de comandament i altres fortificacions.

Aquestes edificacions estan protegides en la Llei de Patrimoni Cultural Valencià com a Bé de Rellevància Local. Gràcies a la modificació de la llei a l’abril de 2017, es van incloure en els catàlegs de béns i espais protegits, el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra civil a la Comunitat Valenciana.

El diputat ha destacat l’actuació com ‘una posada en valor d’un recurs més de la memòria Històrica, amb el qual l’Ajuntament ha mostrat una sensibilitat especial davant un vestigi que es troba a l’interior d’un col·legi, i per tant – ha matisat- ha volgut divulgar-lo entre la gent més jove perquè episodis així no tornen a repetir-se.

Ramiro Rivera ha anunciat que en breu donarà notícies positives als municipis que integren la Línia de la Immediata -Rafelbunyol, El Puig, Sant Antoni de Benaixeve, Nàquera, Bétera Vilamarxant, Montcada, L’Eliana, Llíria i Riba-roja- respecte al pla director que està executant la Universitat de València amb la participació de la Diputació de València.

L’alcalde de Riba-roja ha mostrat el propòsit de “secundar des de l’Associació la declaració de Bé d’Interés Cultural BIC, a fi d’aconseguir la màxima figura de protecció que estableix la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, per als vestigis de la Línia de la Immediata, entre els quals s’inclou el Refugi del Cervantes”.

Raga ha destacat que “es tracta d’n important recurs turístic i per tant una font de riquesa per al municipi, al mateix temps que consolida la denominada ‘cultura de la pau'”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà