Riba-roja desenvolupa un projecte pioner de regeneració d’aigües residuals en la zona industrial per a l’abocament 0

depuradora Ribarroja

L’aigua de la depuradora serà utilitzada per al risc de les zones verdes i fins industrials

Les aigües residuals recollides en l’EDAR municipal del sector 14 del polígon industrial de Riba-roja tindran un ús mediambiental. L’Ajuntament ha desenvolupat un sistema de reutilització d’aigües, mitjançant un tractament complementari en la depuració i la seua posterior cloració, que permetrà destinar l’aigua al reg de les zones verdes del sector i aconseguir una instal·lació amb abocament 0.

Aquest compromís es va recollir ja en la Declaració de Sevilla, subscrita en 2017 per Riba-roja de Túria, com a part de les estratègies locals en favor de l’economia circular, alhora que permetrà reduir les quanties econòmiques per l’abocament de l’aigua depurada.

Aquesta depuradora està subjecta a un alt nivell de protecció ambiental per la seua afecció al Parc Natural de les Albufera. Aquest fet, ajunte l’heterogeneïtat dels abocaments i les limitacions del funcionament de la depuradora, fan que s’incomplisca contínuament els nivells de qualitat d’abocament, fixats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

La nova actuació, finançada per la subvenció de l’IVACE, tindrà un cost de 90.629 euros i es desglossa en tres accions que afavoriran el compliment dels paràmetres mediambientals; l’execució d’una Estació de Regeneració d’Aigües residuals (ERAR), la construcció de la xarxa de reg amb aigua regenerada i el repoblament de la parcel·la.

La regeneració de les aigües de la S14, mitjançant la nova ERAR, serà capaç de subministrar cabal suficient per a atendre el repoblament de quatre zones, amb una superfície total de 32.339 m2, en les quals conviuen espècies arbòries i vegetals com a pins, sureres, *lagunarias i *brachichitos.

La depuradora SE14, té un volum anual d’aigua tractada de 7.395m3, la qual cosa possibilita que totes aquestes zones puguen ser regades. A més, en la zona confrontant a la depuradora, el consistori està realitzant una actuació d’eliminació de canyes, amb malla geotèxtil, per a evitar el risc d’incendis que puguen afectar tant les empreses com als habitatges de l’Oliveral.

La nova ERAR s’executarà durant el primer semestre de 2023 i està oberta a altres usos complementaris com l’industrial per a les empreses de la zona, que requerisquen d’aigua reutilitzada, per a fins propis.

El polígon industrial del Sector 14 està separat de la resta de zones industrials del municipi, a través de l’autovia A3 i té un volum important d’empreses del sector logístic. Això suposa que el funcionament hidràulic d’aquest sector, eminentment logístic, siga independent de les altres zones industrials i, per tant, susceptible d’aquesta mena d’actuacions.

L’alcalde Robert Raga ha ressaltat ‘el compromís municipal dins de l’estratègia local d’economia circular que té el nostre municipi a través de la reutilització de l’aigua residual per a ús *mediombiental, optimitzant un bé tan escàs com l’aigua’.

Raga ha posat en valor aquesta experiència pilot,’ volem implantar-la en un futur a altres sectors de l’àrea industrial, complementant aquestes actuacions amb la plantació d’arbratge en els polígons, que contribuïsca a una reducció del CO₂ com està recollit en el projecte *Riba-roja Respira, que preveu la plantació de 22.000 exemplars’.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà