Compromís proposa un servei mancomunat de refugi animal

Paco García Latorre

Es pretén abordar així la problemàtica generada per l’abandó

Segons explica el Portaveu Comarcal de Compromís, Paco Garcia Latorre, els municipis de la Comarca del Camp de Túria compten amb un cens poblacional de més de 160.266 habitants. Seguint l’estadística que 4 de cada 10 llars valencianes posseeixen animals de companyia, podem extraure que la nostra comarca té més de 21.000 gossos i gats convivint amb nosaltres.

El problema ve amb l’abandó animal. El naixement de ventrades no desitjades (15,3%), seguit de la fi de la temporada de caça (12,6%) o el comportament de l’animal de companyia (10,8%) en són les principals causes, a més de factors econòmics (10,7%) i les vacances (1,2%).

S’abandona tot l’any; no existeix una estacionalitat clara. No hi ha relació aparent entre un major volum de gossos abandonats i les vacances d’estiu. En canvi, la recollida gats és més elevada entre abril i juny pel fet de ser època de cria.

El portaveu de Compromís afegeix que, tot i que el percentatge d’animals que porta microxip ha augmentat en els últims anys -s’ha passat d’un 18,4% d’animals identificats a un 34,3% en 2018-, la veritat és que encara és una minoria el nombre de gossos i gats degudament identificats quan són acollits per les protectores i els ajuntaments.

Respecte de l’esterilització, els responsables d’este procés assenyalen que s’aprecia una tendència majoritària a aplicar-lo en el cas dels gats (el 70-80%), però no així entre els gossos (30-40%). Els amos addueixen que no els sembla natural o no els agrada este procés per a les seues mascotes (34%), o bé consideren que estes són massa joves (26%), o no tenen problemes de comportament (15%) o volen tindre cries (13%).

Una de les principals raons per a l’existència d’un refugi d’animals és la premissa que un gos o un gat de l’àmbit urbà són una responsabilitat de l’ésser humà, ja que som nosaltres els qui creem estos espais i hem d’assegurar-nos que siguen habitables per a tots, també per als animals. Això vol dir que no podem desentendre’ns dels animals que viuen sense amo al costat nostre en les ciutats. Cuidar-los i protegir-los és una de les tasques que hem de dur a terme: els animals tenen drets, i danyar-los, generar-los dolor o actuar sobre ells amb negligència pot estar penat per la llei.

Es per això, apunta Garcia, tan important la unió de tots els municipis del Camp de Túria per a treballar pel benestar dels animals, alhora que es busquen sinèrgies compartides que facen qu este servei siga més viable econòmicament i sostenible en el temps. Per tot açò, Coalició Compromís proposarà als membres de la Mancomunitat del Camp de Túria la creació d’un servei de refugi animal que s’encarregue de les tasques de recollida, depòsit, adopcions d’animals abandonats i esterilitzacions felines.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà