El Pla d’Inversions 2022-23 de la Diputació injecta 10.8 milions en els municipis de Camp de Túria

diputacion

Destaca la reducció de la burocràcia en poder visar els projectes els tècnics locals i agilitar la seua execució

La Diputació de València ha presentat davant més de 200 alcaldesde la província, la proposta de Pla d’Inversions 2022-23, amb una dotació de 140 milions d’euros que reforça l’aposta per l’autonomia municipal i la liquiditat que necessiten els ajuntaments per a millorar infraestructures i serveis.

La principal novetat del pla biennal és la possibilitat que els tècnics locals visen els projectes amb la finalitat d’agilitar la tramitació i posterior execució de les obres. Així ho ha manifestat el president, Toni Gaspar, en l’acte en l’edifici Veles e Vents de la Marina. “La Diputació mantindrà el pols inversor en els municipis, que continuaran disposant de recursos econòmics com mai han tingut per a millorar les seues infraestructures. Els responsables locals seran els que decidisquen a quines obres o actuacions destinen els diners, però hem volgut anar més enllà i no sols incrementar la partida sinó permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes per a reduir burocràcia i que es puguen executar amb major agilitat”.

Per comarques, els municipis de Camp de Túria disposaran de 10.858.153 euros, més de huit milions, els pobles de la Serranía i 2.767.562 euros, les poblacions del Rincón de Ademuz.

L’Horta rebrà prop de 32 milions d’euros, dels quals 15.382.031 euros s’invertiran en municipis de l’Horta Nord i 16.571.932 euros a l’Horta Sud.

Per als municipis de la Safor hi ha assignats 14.249.238 euros, mentre que la Vall d’Albaida rebrà en el seu conjunt una quantitat similar amb 14.347.374 euros. La Ribera comptarà amb més de 28 milions d’euros per a 2022-23, dels quals 20.007.153 euros pertanyen a la Ribera Alta i 8.139.243 euros a la Ribera Baixa.

La comarca de la Costera, per part seua, es beneficiarà d’ajudes per valor de nou milions d’euros i el Camp de Morvedre d’una mica més de sis milions d’euros.

Un total de 5.775.980 euros seran per als pobles Requena-Utiel; 5.181.597 euros per a l’Hoya de Buñol-Chiva; 3.428.400 euros per al Valle de Ayora-Cofrentes; i 3.877.356 euros per a la Canal de Navarrés.

Els criteris

De l’explicació de la fórmula per a repartir eixes ajudes s’ha encarregat el vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, que ha destacat com a nous els incentius per als ajuntaments que compten amb plans d’igualtat municipals, paratges naturals i zones verdes, criteris que se sumen a uns altres ja inclosos en el pla com la taxa de desocupació, l’existència de nuclis històrics amb valor patrimonial o l’esforç fiscal dels consistoris.

Bielsa ha detallat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d’Inversions de la Diputació, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ajuntaments i entitats locals menors, que suposa al voltant d’un 35% dels 140 milions. A més, un altre 30% de l’ajuda es concedix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

La resta de la quantitat assignada a cada ajuntament depén de criteris com el cost per la prestació de serveis públics; la posada en marxa de plans de mobilitat sostenible; i l’existència de plans d’igualtat i zones verdes municipals, de la valoració dels quals depén un 5% i un 2% respectivament de l’aportació final a cada població. Una altra de les novetats és que els consistoris podran destinar fins a un 1,25% de la quantitat que reben a l’elaboració d’un pla antifrau, de caràcter voluntari.

En paraules de Bielsa, “el nou pla biennal amb el qual arribarem al final de la legislatura insistix en l’esforç pressupostari per a dotar amb molts més recursos un programa unificat d’inversions en obres i serveis que dona resposta a les necessitats dels municipis”. Però a més, afig el responsable de Cooperació Municipal, “estarem més prop dels tècnics locals per a agilitar l’execució de les obres, especialment en eixe 70% dels pobles amb menys de 5.000 habitants, que són els que tenen una major dependència de les inversions supramunicipals”.

Als 140 milions d’euros del Pla d’Inversions 2022-23 cal sumar els quatre milions d’euros que la corporació provincial repartix entre les 25 mancomunitats, distribuïdes entre totes les comarques.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà