Amor baix l’arç blanc

Amor baix l'arç blanc crítica cinema el Camp de Túria

Amb aquest darrer film el realitzador xinés Zhang Yimou retorna al cinema més intimista i deixa a una banda aquest altre de caire més espectacular, més èpic que representen pel·lícules com La casa de les dagues voladores, Hero i la Maledicció de la flor daurada. I és precisament en aquesta parcel·la lírica on el potencial cinematogràfic del guardonat realitzador xinés s’eixampla i fructifica.

Basada en un bestseller xinés, Amor baix… narra, en el marc de la Revolució Cultural empresa per Mao Zedong, a partir de 1966, la història d’amor de dos joves: ella (Zhang Yimou), que ha de deixar la mare i el seus germans per anar obligada al camp a reeducar-se (son pare és a la presó acusat de desviacionista); i, ell, (Shawn Dou), fill d’un militar d’alt rang i de posició benestant. El fet d’haver de purgar els pecats del pare (és vigilada per la guàrdia roja) i l’origen social més humil (sa mare s’oposarà a aquesta relació) que la separa del seu estimat no impedirà que els sentiments entre tots dos quallen.

Quina dificultat pot tenir un plantejament com aquest en què la història central i predominant de la parella protagonista se situa en un marc de commoció política, social i familiar com el que va representar la Revolució Cultural?, doncs, la possibilitat que no arriben a agermanar-se, a explicar-se mútuament, que acaben esdevenint dues històries autònomes que no expliquen el conjunt. Tanmateix, el director xinés sorteja aquests perills i s’eleva per acabar fent un al•legat de la poètica de l’amor adolescent com quelcom capaç de superar qualsevol èpica per molt revolucionària que pretenga ser.

Clar, aquest retaule necessita d’una mirada atenta, d’una mà destra, d’una capacitat per depurar allò sobrer. I és, precisament, a partir d’aquests pressupòsits que el relat avança a poc a poc, amb la delicadesa de les xicotetes porcions, amb la fluïdesa i harmonia d’uns sentiments que se’ns van mostrant en dosis homeopàtiques. Hi ajuda una posada en escena tranquil·la, que gira, com no podia ser d’una altra manera, al voltant dels dos protagonistes i que té en la senzillesa visual un dels punts forts.

Cal destacar la gran actuació de la protagonista femenina i, també, la forma d’estructurar la història tot fragmentant les unitats significatives a partir de la tècnica (per cert, molt oblidada al cinema actual) del fos a negre.

En definitiva, un producte marca de la casa, que no decau, que no decebrà als amants del cinema oriental i que sols al final se li’n va una mica la mà amb el sucre al director, però sense que açò entele el resultat final.


ANY: 2010
DURACIÓ: 114 min
PAÍS: Xina
DIRECTOR: Zhang Yimou
GUIÓ: Yin Lichuan, Gu Xiaobai
ACTORS: Zhou Dongyu,Shawn Dou, Chen Taisheng,Rina Sa, Xi Meijuan,
MÚSICA: Chen Qigang
GÈNERE: Drama

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà