Casal Jaume I de Llíria

A la capital del Túria trobem el Casal Jaume I, una associació que obria les portes al setembre de 1999 desprès que un grup de gent es posara a treballar durant any i mig per poder construir-lo. En InfoTuria hem entrevistat a Ruben Pitarch, president i tècnic del Casal que amb passió i convicció ens parla d’aquesta associació. Es tracta d’una iniciativa cívica del Camp del Túria que treballa per la cultura i la llengua.

En paraules de Rubén, “som una associació que té com a partida irrenunciable la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, el nostre territori, les nostre senyes…” Per assolir aquest objectiu, organitzen nombroses i diferents activitats, unes 30 o 40 a l’any, de gran interés cultural.  Evidentment no podem detallar-les totes ací, però sí us volem donar una idea general perquè us hi acosteu si us interessa.

Al Casal podem trobar des de presentacions de llibres i exposicions d’artistes locals a classes gratuïtes de valencià per a nouvinguts o tallers per als xiquets i xiquetes (tallers basats en el cançoner tradicional valencià, contacontes populars, tallers per potenciar la creativitat,etc) fins a concerts. Us contem un poc més d’algunes d’aquestes activitats amb cita anual: el “Correllengua”, “Apropa’t a la cultura” o els “Premis Jaume I”.

El “Correllengua” consisteix, segons ens comenta Rubén, “a portar la flama de la llengua als col·legis de la comarca amb dolçainer i tabaleter inclosos”. Aquesta activitat sol estar acompanyada per una actuació musical per als més menuts. Enguany portaren al cantacançons de l’Alcúdia Dani Miquel.  Mitjançant la segona, “Apropa’t a la Cultura”, porten als Instituts un personatge valencià de la Cultura que durant una hora xarra i interactua amb els alumnes. Enguany ho han fet amb l’actriu Rosana Pastor i al cantautor de Xàtiva Feliu Ventura.

Tots els octubres, donen reconeixement a les persones que defensen i treballen per la llengua i la cultura mitjançant els Premis Jaume I. Han premiat gent com Vicent Partal (director de Vilaweb), el poeta de Nàquera Alexandre Navarro, l’actor de teatre de Bétera Pep Ricard i iniciatives com l’Associacio d’Estudis Comarcals, l’Ateneu musical de Benaguasil o l’associació Nou d’Octubre de Vilamarxant.

A banda de les activitats que organitzen, des del Casal donen veu amb la cessió del local a altres col·lectius fent del casal un lloc de trobada, un espai que comparteixen diferents iniciatives implicades d’una o altra manera amb la nostra cultura: L’Assemblea de Joves del Camp de Túria, la Plataforma Llíria habitable, l’associació agroecológica Terra i Salut, Llibres Solidaris i el grup de música com Rapsodes entre altres.

L’associació forma part de la xarxa de Casals Jaume I d’Acció Cultural del País Valencià. En paraules de Rubén “una associació única al País formada per milers de persones i que té projectes impressionants; el Tirant de Rock, la xarxa de repetidors de TV3 al País Valencià o la xarxa de Casals Jaume I, “en definitiva, es tracta d’una associació que sent modesta (actualment són socies unes 200 persones) fa una oferta d’activitats culturals d’allò més variada i múltiple. “Fem més actes en valencià que qualsevol ajuntament de la comarca inclús que tots els ajuntaments junts” ens diu Ruben.

Si us interessa podeu acostar-vos al Casal a partir de setembre, en agost tanquen, després d’un any de treball intens, cal descansar!

FITXA
Casal Jaume I de Llíria
Ambit: cultural- Camp del turia
www.acpv.cat
campturia@gmail.com
Av. Dels furs, 17 baix dreta. Llíria

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà