Casal Jaume I de Llíria

A la capital del Túria trobem el Casal Jaume I, una associació que obria les portes al setembre de 1999 desprès que un grup de gent es posara a treballar durant any i mig per poder construir-lo. En InfoTuria hem entrevistat a Ruben Pitarch, president i tècnic del Casal que amb passió i convicció ens parla d’aquesta associació. Es tracta d’una iniciativa cívica del Camp del Túria que treballa per la cultura i la llengua.

En paraules de Rubén, “som una associació que té com a partida irrenunciable la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, el nostre territori, les nostre senyes…” Per assolir aquest objectiu, organitzen nombroses i diferents activitats, unes 30 o 40 a l’any, de gran interés cultural.  Evidentment no podem detallar-les totes ací, però sí us volem donar una idea general perquè us hi acosteu si us interessa.

Al Casal podem trobar des de presentacions de llibres i exposicions d’artistes locals a classes gratuïtes de valencià per a nouvinguts o tallers per als xiquets i xiquetes (tallers basats en el cançoner tradicional valencià, contacontes populars, tallers per potenciar la creativitat,etc) fins a concerts. Us contem un poc més d’algunes d’aquestes activitats amb cita anual: el “Correllengua”, “Apropa’t a la cultura” o els “Premis Jaume I”.

El “Correllengua” consisteix, segons ens comenta Rubén, “a portar la flama de la llengua als col·legis de la comarca amb dolçainer i tabaleter inclosos”. Aquesta activitat sol estar acompanyada per una actuació musical per als més menuts. Enguany portaren al cantacançons de l’Alcúdia Dani Miquel.  Mitjançant la segona, “Apropa’t a la Cultura”, porten als Instituts un personatge valencià de la Cultura que durant una hora xarra i interactua amb els alumnes. Enguany ho han fet amb l’actriu Rosana Pastor i al cantautor de Xàtiva Feliu Ventura.

Tots els octubres, donen reconeixement a les persones que defensen i treballen per la llengua i la cultura mitjançant els Premis Jaume I. Han premiat gent com Vicent Partal (director de Vilaweb), el poeta de Nàquera Alexandre Navarro, l’actor de teatre de Bétera Pep Ricard i iniciatives com l’Associacio d’Estudis Comarcals, l’Ateneu musical de Benaguasil o l’associació Nou d’Octubre de Vilamarxant.

A banda de les activitats que organitzen, des del Casal donen veu amb la cessió del local a altres col·lectius fent del casal un lloc de trobada, un espai que comparteixen diferents iniciatives implicades d’una o altra manera amb la nostra cultura: L’Assemblea de Joves del Camp de Túria, la Plataforma Llíria habitable, l’associació agroecológica Terra i Salut, Llibres Solidaris i el grup de música com Rapsodes entre altres.

L’associació forma part de la xarxa de Casals Jaume I d’Acció Cultural del País Valencià. En paraules de Rubén “una associació única al País formada per milers de persones i que té projectes impressionants; el Tirant de Rock, la xarxa de repetidors de TV3 al País Valencià o la xarxa de Casals Jaume I, “en definitiva, es tracta d’una associació que sent modesta (actualment són socies unes 200 persones) fa una oferta d’activitats culturals d’allò més variada i múltiple. “Fem més actes en valencià que qualsevol ajuntament de la comarca inclús que tots els ajuntaments junts” ens diu Ruben.

Si us interessa podeu acostar-vos al Casal a partir de setembre, en agost tanquen, després d’un any de treball intens, cal descansar!

FITXA
Casal Jaume I de Llíria
Ambit: cultural- Camp del turia
www.acpv.cat
campturia@gmail.com
Av. Dels furs, 17 baix dreta. Llíria

 

No hi han comentaris

Respon

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

logo infoturia roig

InfoTúria Periòdic del Camp de Túria · Calle el Panser, 68 46183 · L'Eliana · Tel. 962744555

Contacta amb InfoTúria ací

Llicència CC 3.0
Segueix-nos en