Arxivada la causa contra Oltra, Compromís espera el seu retorn a la primera línia política

monica oltra

El jutge conclou que no s’ha acreditat que Oltra, ni qualsevol col·laborador donara indicació per a ocultar els abusos del seu exmarit

El sobreseïment provisional de la causa judicial que va obligar a dimitir en 2022 a la ex vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha sigut rebut amb alegria pels seus companys de Compromís, que s’han felicitat per la notícia, han insistit que sempre van confiar en la seua innocència i l’han animada a tornar a la primera línia política.

Les reaccions han sigut de satisfacció en les files del PSPV, partit amb el qual Oltra va compartir Govern des de 2015, i els socialistes han reclamat al PP que demane perdó per la “cacera” política.

En un acte de 96 folis, al qual ha tingut accés EFE, el titular d’Instrucció 15, Vicente Ríos, ha conclòs que “no s’ha acreditat, ni tan sols al nivell propi dels indicis, que Oltra”, ni qualsevol altre dels seus col·laboradors investigats donara cap indicació per a ocultar el cas d’abusos protagonitzat el seu ex, Luis Ramírez, un educador social que està a la presó per abusar d’una jove tutelada per la Generalitat, que era menor en el moment dels fets.

L’acte afig que “tots i cadascun dels indicis que van fonamentar en el seu moment les imputacions judicials provisionals contra les persones investigades s’han esvaït per complet” en ser practicades totes les diligències necessàries per a determinar la naturalesa i circumstàncies dels fets investigats i pels quals Oltra, *exdirigente de Compromís, va deixar el seu càrrec com a número dos del llavors Consell presidit per Ximo Puig.

Encara que la resolució no és ferma, i pot ser recorreguda, l’instructor és categòric: “Finalitzada la instrucció, sentits tots els investigats, prenent en consideració les declaracions de tots els testimonis (i molt en particular el de la pròpia víctima), examinada la copiosa documental i examinat el trànsit de 48 correus electrònics entre els investigats i altres, no subsisteix indici racional de criminalitat algun”.

Alegria en Compromís
Compromís ha celebrat “la innocència i decència” de l’exvicepresidenta del Govern valencià, ha lamentat la “persecució judicial” de la qual al seu judici ha sigut víctima i ha recordat les paraules d’Oltra el dia de la seua dimissió: “amb la cara ben alta i les dents ben atapeïdes”.

El seu portaveu en el Congrés, Águeda Micó, ha assenyalat que “la veritat només té un camí” i Joan Baldoví, síndic en Les Corts, s’ha preguntat qui paga ara tot el mal fet, el sofriment, els insults i l’assetjament.

Micó ha obert la porta a Oltra perquè torne a la primera línia de la política si ella vol. “És una persona excepcional, un referent per a la nostra organització. És una gran política i serà sempre el que vulga ser dins de Compromís. Mai s’ha anat i si vol tornar a primera línia política l’esperem amb els braços oberts”.

“No ens equivoquem, vam fer el que havíem de fer perquè per damunt de la seua persona estava el projecte polític de Compromís i el va tindre clar”, ha dit després de recalcar que aquest cas va passar factura al Govern del Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem).

També l’exalcalde de València Joan Ribó, Aitana Mas, diputada de Compromís en Les Corts Valencianes i qui va substituir a Oltra en la vicepresidència del Consell, o els exconsellers Isaura Navarro i Vicent Marzà ha tingut paraules de suport per a l’exlideresa de Compromís.

La portaveu actual de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, ha lamentat que s’arxiva la causa però no “tot el sofriment provocat” en un dels episodis, al seu judici, “més foscos” d’instrumentalització de la justícia.

També el portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, ha demanat aquest dimarts reflexionar sobre el “mal polític” patit per l’exvicepresidenta del Consell, de qui ha destacat la seua “dignitat”.

El PSPV exigeix al PP que es disculpe
El síndic del PSPV en Les Corts, José Muñoz, ha mostrat aquest dimarts la seua satisfacció pel sobreseïment de la causa contra Oltra i ha exigit al PP que demane disculpes.

“Hui es fa justícia amb una persona que va fer les coses correctament i amb la qual especialment el PP ha sigut molt bel·ligerant, amb manifestacions molt gruixudes per part de dirigents que hui estan en primera línia. Hui el que toca és una disculpa per tot el que es va dir”, ha assenyalat.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el vicesecretari general del PSPV-PSOE, Carlos Fernández Bielsa, qui ha assegurat que s’alegra pel sobreseïment i ha criticat la “persecució per part de la dreta i especialment per part de la ultradreta”.

Mazón lamenta que no es demanara perdó a la víctima
Preguntat per aquest assumpte, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha posat el focus en la víctima i en el fet que “ningú li demanara perdó pel succeït”.

“Com sempre, total respecte a les decisions judicials. Crec que no són ferms encara en qualsevol cas”, ha apuntat el president, qui ha insistit: “He dit, dic i diré que cada dia que passa sense demanar perdó a Maite, la xiqueta que va patir abusos amb condemnes en ferma i encara pendents d’execució, és un acte que no és de rebut”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà