“Som coherents i actuem des de la transparència”

montanerIsabel Montaner (Compromís) fa balanç del Pacte del Virrei que va suposar l’entrada en el govern

Fa any i mig Compromís es va sumar al govern municipal de l’Eliana. La seua portaveu, Isabel Montaner (31), fa balanç del Pacte del Virrei amb els seus socis socialistes, repassa la gestió de les àrees de la coalició i es posiciona sobre els temes d’actualitat del municipi amb les eleccions locals de 2019 a la vista.

Quin balanç fa de la presència en el govern de l’Eliana al costat del PSPV?
Ha sigut un aprenentatge. Quan nosaltres entrem amb la legislatura avançada érem tres partits, però Esquerra Unida es va anar i açò va provocar canvis. Comencem a aprendre a treballar amb un PSOE que sempre havia governat amb EU. Hem entés que tot no val. Primer s’ha d’instal·lar el diàleg entre la coalició. El que s’ha fet és aprendre a coordinar-se en equip i al fet que governar en coalició es basa a arribar a acords. Hi ha coses que no anem a acceptar per estar en un govern per açò signem un pacte programàtic de mínims.

Quina ha sigut l’aportació de Compromís?
Una visió feminista del municipalisme, a part de l’estabilitat i de la capacitat de gestió. El govern és estable, hi ha diàleg i en els temes importants s’aconsegueixen consensos bons per als ciutadans. Nosaltres hem mantingut la coherència. Per açò si parlem de gestió directa no hem donat suport a cap privatització aquesta legislatura. La meua responsabilitat és amb els ciutadans i és la de millorar la situació. Hem intentat construir i no destruir, tant en l’oposició com en el govern. Actuar des de la tranquil·litat i la transparència i si hi ha un problema parlar amb els afectats.

Com valora la gestió de les seues àrees?
Tenint clares les nostres proporcions en el govern amb dos regidores es pot arribar fins a on es pot. Ens hem dedicat a potenciar al màxim les polítiques socials. Polítiques xicotetes, aportacions que arriben a fer el dia a dia dels ciutadans millor. Hem creat la Regidoria de Benestar Animal. En promoció lingüística el que fa falta a la nostra llengua és parlar-la i escriure-la perquè la població visca en valencià.

Transparència i Govern obert és una altra de les apostes de Compromís.
Hem dit que fa falta transparència per a governar. Hem pogut modificar conductes, però sense recursos tècnics. És una assignatura pendent que esperem que l’equip de Govern entenga com a prioritària en algún moment.

Quines són les accions desenvolupades des de Joventut, Igualtat i Promoció Econòmica de l’Ajuntament?
En l’àrea d’Igualtat s’ha oferit una plaça d’agent d’Igualtat que no ha existit mai i només hi ha hagut becàries. Seguim treballant per a tenir la plaça de tècnic d’Igualtat com marca la llei. Hem recuperat el Consell de Xiquets, s’ha creat la figura del coordinador d’igualtat i convivència en els set centres escolars. Volem donar als joves l’opció d’un oci diferent i sa, que no vaja lligat a l’alcohol. En Igualtat, s’han d’involucrar la resta de regidories. La reivindicació ha d’estar palesa però s’ha d’intentar transversalitzar-la. Perquè hi ha persones que pateixen desigualtat, no solament les dones, persones amb diversitat funcional, per discriminació sexual. Tenim programacions trimestrals, però açò són lluites diàries. Tots els dies aquestes persones lluiten per aconseguir la igualtat. Quant a promoció econòmica, l’Eliana és un bon aparador comercial i d’oferta cultural. Des de Compromís defensem que cal replantejar i fitar les grans superfícies i posar ordre. L’àrea s’ha posat al servei del xicotet comerç en accions tant de promoció com de de formació.

Un dels temes de tensió política i veïnal ha sigut el centre de menors que se n’anirà a Llíria.
Crec que la petició era lògica. Teníem l’espai i calia fer un canvi d’ús del sòl, però la Generalitat va trobar una altra solució. Li agraïsc al PSOE de Llíria la seua fermesa, a l’alcalde en aquest cas, perquè ha entés que el centre de menors era necessari. Durant molts anys han estat els menors sense família en situació d’acolliment sols i açò genera una exclusió social. No puc entendre açò. Tinc sort, una família, uns recursos i un futur. Aquestos menors no el tenen. Als qui van governar 20 anys els era igual. Ara a Llíria hi ha un moviment que no entenc. Si una societat no entén que podem i tenim l’obligació de reinserir a eixes persones, doncs amb mi que no compten. La possibilitat de posar-ho ací va existir i per al meu gust va faltar determinació política.

El problema que està ara en el carrer és el de la qualitat de l’aigua potable.
La solució al fet que no hi haja nitrats és engegar la planta desnitrificadora que tenim des de fa set anys i que no es fet per falta d’acord econòmic. Des de l’Ajuntament hi ha hagut voluntat i durant els anys del PP ni se li ha contestat. Hem fet preguntes en el parlament europeu, en el Congrés i el Senat i les contestacions eren de riure. La voluntat del PP és fer política de la salut pública. Tot és alarmar a la població. El que ha ocorregut ha sigut un avís per a tota la població que està preocupada amb motiu. El que podem fer és exigir que s’engegue la planta, tinga l’acord econòmic que tinga posteriorment.

Què es queda anotat en la seua agenda per a la pròxima legislatura?
Caldrà replantejar el model de poble en tots els sentits: urbanístic, des de la perspectiva de gènere. Mai he vist en un programa municipal una perspectiva de gènere. Crec que el moviment feminista ho està exigint amb motiu. No tenim pla d’Igualtat perquè al responsable en el seu moment no li va semblar important malgrat que ho exigia la llei. També el tema de polítiques d’accés a l’habitatge, a l’ocupació. Els joves en un moment donat van emigrar i no han pogut tornar perquè no tenen accés a un habitatge a l’Eliana. Haurem d’abordar l’impuls de totes aquestes mesures a llarg termini.

De cara al proper any electoral, quines perspectives té?
Esperem créixer i continuar governant. Sumar al que ja tenim i poder conformar un govern d’esquerres que continue governant a l’Eliana.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà