“Hem demostrat que no veníem per un salari”

Josep Vicent Garcia (Compromís), alcalde de la Pobla de Vallbona

alcalde de la Pobla de Vallbona

Xarrem amb l’alcalde de la Pobla de Vallbona en el seu despatx després de la marató electoral, en la qual Compromís per primera vegada ha sigut el partit més votat en unes locals, el que ha permés a Josep Vicent Garcia mantindre’s en l’alcaldia amb un nou quatripartit amb els socialistes, el partit de les urbanitzacions i el debutant Contigo, que ha ocupat el buit d’EU, com a socis.

Va témer que es materialitzara el pentapartit promogut pel PP el 26M?
No, en cap moment el vaig contemplar. És veritat que han maniobrat tot el que han pogut perquè és la seua obligació. I han mentit, han embolicat. Impossible no era, però era molt poc probable perquè depenia de dues persones Juan Aguilar i Jaime Ruix que havien d’anar-se amb Mari Carmen o el PSOE amb Mari Carmen, alguna cosa que si el PSOE vol tindre una mica de futur en aquest poble és el que no ha de fer. Això mateix ja ho van intentar en 2015, ara amb Vox, Ciutadans i PP. Però en aquesta ocasió ha canviat el resultat local, per ser Compromís el més votat.

Com valora aqueix resultat amb 9 llistes electorals en les urnes?
El resultat és molt clar, continuem encapçalant els partits que són opció de govern, som la llista més votada tenim 7 regidors enfront del PP que ha baixat dos. I hem aconseguit fer un govern estable per a aquesta legislatura. El poble ha respost a l’acció de govern dels quatre anys anteriors perquè ens ha confirmat i ens ha millorat el resultat. Estem molt satisfets. Hi ha qüestions, com EU que no va traure representació, CUPO ha baixat, però l’important és que sumem. Farem la mateixa acció de govern. Canvien les persones i hem afegit a Contigo perquè ell ha volgut sumar-se i nosaltres hem volgut que se sumara.

Josep Vicent Garcia durant l’entrevista d’InfoTúria

Per què va convidar a Contigo, una escissió de Ciutadans, malgrat que no era necessari?
Perquè ens ha semblat que era bo per a l’acció de govern. No feia falta aritmèticament però ens semblava bé fer-ho, com ho haguérem fet amb uns altres si hagueren estat en disposició. Ciutadans no vol, amb Vox no tenim ganes nosaltres i supose que ells tampoc i amb el PP és impossible amb la mena de gent que hi ha en aqueixa llista. Demà no sé, però hui, impossible.

El va sorprendre l’entrada d’un regidor de Vox?
No em va sorprendre res, de fet pensava que en trauiren dos. Coneguent un poc l’estracte social i el caràcter conservador d’una part important del poble i la baixada que ha tingut el PP, pensava que els dos que ha perdut el PP els trauria Vox.
I el fet que uns mesos després haja sigut el partit més votat en les generals?
Això de les generals és un cas a estudiar a llarg termini. La resposta al que ha passat aquestes eleccions la vorem al cap d’uns anys, dos, tres, quatre o cinc anys.

En les pròximes municipals?
No. Ells fan aqueixa lectura interessadament. Cap problema, cadascun fa la lectura que vol, però jo no ho veig de cap de les maneres. No té res a vore. El que ho faça no té ni idea de política. Des del 2015 l’elector sap distingir en quina elecció està i el mateix dia li fiques tres urnes i vota diferent als tres perquè sap el que aquesta votant.

Si la gent vol herois tota la vida que la següent elecció voten a un heroi

Una de les primeres mesures que ha pres el nou govern ha sigut l’augment del nombre de regidors alliberats i el sou de l’alcalde.
Si tot el debat polític es basa en la retribució tenim un problema. A la gent li hauria d’importar poc el que ganes o deixes de guanyar, li hauria d’importar que fas tu en aqueix temps i en aquesta retribució. L’Ajuntament tenia 5 persones amb dedicació exclusiva des de fa 20 anys, i hem passat de 14.000 a 26.000 habitants. Jo el tinc super clar. Ni 5 ni 9, haurien de ser 11 o 12 tots a dedicació exclusiva. Durant 4 anys no he tingut sou i ningú, els adversaris, em van dir res. No venim pel salari, la qual cosa no vol dir que perquè no vinguem pel salari tinguem una posició econòmica a casa pitjor que si no haguérem vingut. Si el servei públic el que fa és penalitzar estem fallant en alguna cosa. Pagar el que és just i raonable. A igualtat de treball i de formació, retribucions semblants. Per què un càrrec electe ha de cobrar menys que un funcionari si fa el mateix treball?

Per què va fer el contrari del que pensa quan va arribar a l’alcaldia?
Per a demostrar que no veníem a per un salari i que sabíem gestionar bé. Tots deien que no sabíem gestionar i que arruinaríem al poble. Les coses es demostren una vegada, ja està demostrada, després hem de passar a una fase de normalitat. Jo vaig dir que ho faria i ho he fet i no perquè ho deia en campanya, sinó perquè vaig voler. No em van votar per ser un alcalde gratis. Si la gent vol herois tota la vida que la següent elecció voten a un heroi, ara, alerta, que no et diguen una cosa i facen altra. Nosaltres no hem enganyat a ningú en res. No hem pujat els impostos i això no ho pot dir tothom. Ací les grans bestieses del cadastre les va fer Mari Carmen Contelles. Ella ha fet dos coses: tindre un regidor no donat d’alta en cap lloc i pagar-li, tenia 6 dedicacions exclusives i li pagava amb un subterfugi que eren reunions 2.600 euros al mes. I després cobrar diners públics, més de 60.000 euros, que no li han revertit ni a la Pobla ni a la comarca i que no han repercutit en res. En què s’ha notat els quatre anys que ha estat en la Diputació de Valènciacom a portaveu del grup popular, en res, zero. Eixos diners públics ja no és important vigilar-los?, perquè els paguem tots igual. El debat està molt equivocat, interessadament.

Quant a la gestió, s’han aprovat els pressupostos, han començat les obres de la passarel·la, s’ha obert un procés participatiu per recuperar la Cisterna…
Seguim igual amb molts projectes i materialitzant els que podem, no es fa tot el que un vol perquè hi ha limitació econòmica, burocràcia, altres administracions. Esperem licitar els col·lectors enguany, recuperar la Cisterna, el centre de dia, l’ampliació del poliesportiu, la llar del jubilat, el carril bici entre la rotonda del camí de l’assagador i el poble i recuperarem mig milió de metres quadrats com a zona verda que ha sigut un abocador incontrolat.

Josep Vicent Garcia en el seu despatx de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona

S’han fet moltes coses rebaixant el deute i sense apujar imposts.
Els diners són escassos i en compte de fer grans projectes crec més en una continuïtat en la inversió, combinant-la amb una gestió eficient del cobrament d’impostos sense apujar-los i administrar molt bé els recursos per a tindre superàvit tots els anys, perquè ho tenim gravat en l’ADN. Si el poble va creixent, no podem estar 8 anys perpetuant una pressió fiscal eternament si volem millors serveis.

Per al 2020 això no ocorrerà.
No hi ha cap problema. Hem fet una revisió del modul del ICIO que no és un augment d’impostos, és una actualizacion tècnica de la part de com es computen les unitats d’obra dins de l’ordenança però la pressió fiscal nosaltres no l’hem augmentada.

Van heretar un deute de 9 milions d’euros quan entraren en 2015, en quin punt està?
Si no haguérem demanat el préstec de 5 milions per a inversions enguany acabaríem en 0 euros de deute. Estar a zero quan tenim necessitats urgents no té massa sentit. L’IBI, el ICIO i el fem és el més baix de la comarca. En l’únic que paguem més que uns altres i no ho acabe d’entendre és coses que no depenen de nosaltres, sinó del Consorci València Interior. Si no es presta un bon servei en la recollida de plàstic i cartó que ara és nefast ens eixirem del consorci. Si no funciona, la Pobla de Vallbona no col·laborarà en un ‘paripé’.

Alguna altra assignatura pendent?
A la Pobla li queda molt per a redreçar la situació d’una mala gestió de dècades. Són molts anys de fer tropelies. Hem posat les bases, però costarà anys. Tenim gent sense aigua potable, sense clavegueram, infraestructures de quan s’anava amb carro, necessitem un segon centre de salut, un segon institut, i l’autovia està col·lapsada. Hi ha un problema greu de finançament autonómic que afecta a tots els municipis.