Planten 250 exemplars de l’estepa de Cartagena al Safareig

Només queda un exemplar silvestre genèticament pur en el paratge de la Manguilla

La Pobla de Vallbona posa en marxa un operatiu mediambiental per a la plantació de 250 plantes d’estepa de Cartagena en tres zones del Safareig. Aquesta actuació té com a objectiu principal la recuperació amb l’objectiu de salvar la planta del perill d’extinció, continuant actuacions de plantacions realitzades anys anteriors al municipi.

D’aquesta planta només queda un exemplar silvestre genèticament pur en la Comunitat Valenciana, en el paratge de la Manguilla, en el terme municipal de la Pobla de Vallbona, considerat com a planta mare.

Després de quasi 30 anys de seguiment i estudi de l’espècie, el 2015 es va aconseguir un protocol de producció de planta gràcies a la germinació d’unes poques llavors obtingudes de l’únic exemplar silvestre trobat al municipi. . El material es multiplica en vivers i periòdicament es realitzen plantacions. 

Este tipus d’actuacions de conservació permeten la recuperació d’aquesta planta, declarada en “situació crítica”, pel Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, la màxima categoria d’amenaça.

L’organisme encarregat d’aquesta labor ha sigut el CIEF (Centre d’Investigació i Experimentació Forestal) que col·labora de forma habitual amb l’ajuntament de La Pobla de Vallbona amb l’objectiu de preservar esta planta endèmica.

La plantació forma part de l’objectiu de replantar aquesta espècie dins l’àrea Recreativa Safareig, un antic abocador que l’ajuntament està recuperant amb finalitat mediambiental i per a l’ús veïnal.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà