La Iberfesta d’Olocau compleix 10 anys amb èxit d’assistència

Galeria 8 Fotos

Centenars de persones van gaudir durant el cap de setmana de la gran celebració de la cultura ibera

Olocau ha sigut en els últims dies la capital de la cultura ibera. Així, la Iberfesta va aconseguir, una vegada més, entusiasmar a veïns i visitants amb un programa d’actes i activitats en els quals la història i la diversió van ser protagonistes.

L’esdeveniment, que va complir 10 anys en aquesta edició, va comptar amb l’assistència de centenars de persones, entre les quals estaven autoritats com Alicia Tusón, Consuelo Alfonso, Vanesa López i Montserrat Cervera (alcaldesses en funcions de Serra, Andilla, Caudete de las Fuentes i Loriguilla, respectivament); el director del Patronat Provincial de Turisme de València, Xavi Pascual, en representació de la Diputació; i la directora del Museu de Prehistòria de València, María Jesús de Pedro.

Com a prèvia del cap de setmana, divendres a la nit va tindre lloc la principal novetat d’aquesta edició: la degustació de productes ibers. Unes 100 persones van gaudir de les tapes que el Bar Els Amics i la Panaderia Olocau van preparar amb una iniciativa amena i diferent dirigida a promoure la part gastronòmica de la Iberfesta.
La jornada de dissabte va arrancar en la Plaça Major amb l’acte institucional, en el qual l’alcalde en funcions d’Olocau, Antonio Ropero, i la directora del Museu de Prehistòria de València van realitzar sengles discursos d’obertura.

Ropero vadestacar el “creixement progressiu d’aquest esdeveniment des del seu naixement” destacant els seus punts clau: “la fidelitat a la història i a la tradició iberes, el caràcter popular i la participació ciutadana, i la combinació del vessant divulgatiu amb el lúdic”. A més, va manifestar que, amb aquesta celebració, “el nostre poble vol mostrar que és un municipi orgullós de les seues arrels, que desitja mantindre viva la seua cultura i les seues tradicions, i donar-les a conéixer a totes les persones que ens visiten”.

De Pedro va centrar el seu parlament a posar en valor “l’estreta relació entre el Museu de Prehistòria i l’Ajuntament d’Olocau des de les excavacions arqueològiques en el Puntal dels Llops”. En aquest sentit, va subratllar la importància d’aquesta col·laboració i va posar com a exemple la “complicitat” existent, que ha permés dur a terme la recent ampliació de la Col·lecció Museogràfica.

Després de la inauguració oficial, van arribar les recreacions històriques. En primer lloc, es va representar la Boda Ibera, amb la presentació dels preparatius de l’enllaç amb el guerrer Nauiba (interpretat per Iván Cecilia), la visita a la casa de la núvia, Ikorbeles (interpretada per Cintia Castillo), l’enllaç i la celebració amb les famílies. Uns actes que es van realitzar en la Plaça Major i a la Casa de la Senyoria, i que es van desenvolupar davant el gran interés del nombrós públic present.

L’alegria pel matrimoni va ser breu, ja que va ser interrompuda de manera abrupta pels legionaris romans. La companyia va prohibir el casament declarant-lo nul, la qual cosa va desembocar en un enfrontament amb els ibers que va acabar amb la detenció de Nauiba.

A la nit, Olocau va ser l’escenari del Ritual funerari iber, una sentida cerimònia en la qual es va vetlar el cos sense vida del guerrer, qui va morir a les mans dels romans després d’intentar escapar. El municipi, il·luminat amb la llum de les torxes, va viure amb emoció i tristesa la solemne processó, que va finalitzar el seu recorregut a l’Auditori de l’Avinguda Font del Frare. Allí, els assistents van ser testimonis de la incineració i van poder acomiadar amb honors a Nauiba.

Les teatralitzacions van continuar el diumenge amb la Gran desfilada, que va partir des de la Casa de la Senyoria cap a la Plaça Major, on familiars i amics del guerrer mort van participar en el ‘silicernium’. Aquest acte va consistir en un banquet ritual en el qual es van llançar a un pou votiu ofrenes en forma d’aliments i matèries per a acontentar els déus. A continuació, es va ballar al voltant del pou i els ibers van jurar venjança als romans per l’afront patit. Cal destacar que, una vegada finalitzada la recreació, els membres de la companyia romana d’Andorra de Terol van voler agrair al poble d’Olocau la seua acollida i la seua hospitalitat amb un detall que van entregar a l’alcalde en funcions.

Amb aquesta representació, van finalitzar les teatralitzacions de ‘La Llegenda de Nauiba’, protagonitzades totes elles per veïns i veïnes de la localitat i que van comptar amb la col·laboració de la comunitat educativa del CRA Alt Carraixet – Col·legi Mestre Ferran Zurriaga.

Al llarg del cap de setmana els assistents van poder gaudir també d’una àmplia oferta de propostes, amb la ‘Fireta dels Ibers’ que va comptar amb els expositors dels municipis de Moixent, Ademuz, Caudete de las Fuentes, Andilla, Villar del Arzobispo i Gàtova, pertanyents a la ‘Ruta dels Ibers’, juntament amb el del Museu de Prehistòria i el de Turisme Olocau, la Fira Artesanal, organitzada per l’associació Amata i composta per més de 30 parades, la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria, les visites al Puntal dels Llops i a la Col·lecció Museogràfica, els tallers didàctics de numismàtica i d’epigrafia ibera, i ‘Les Cinc Proves de Nauiba’, amb el seu circuit de teatralitzacions participatives format per tallers de terracota i de pintura decorativa de ceràmica ibera, competicions de llançament de javelina i de tir amb fona, i un concurs de preguntes i respostes amb el ‘quiz’ a la Casa de la Senyoria.

Una vegada acabat l’esdeveniment, l’alcalde en funcions d’Olocau va agrair als veïns i a l’alumnat i al cos docent del col·legi “el seu excel·lent treball en les representacions”, així com a la Policia Local, a l’Agrupació de Protecció Civil, als treballadors municipals i als voluntaris “la seua gran tasca garantint el bon desenvolupament de la Iberfesta”.

També va tindre paraules d’agraïment per al Museu de Prehistòria per la seua “inestimable ajuda en l’organització”, per a la companyia d’Andorra de Terol “per la seua enorme implicació durant aquestos dies” i “per a tots els municipis que ens han acompanyat i que han format part fonamental de la celebració”.

Així mateix, va afegir que, una vegada conclosa la present edició, “comencem a preparar la següent i, en les pròximes setmanes, informarem sobre els seus preparatius”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà