El jutjat arxiva una denúncia de Podemos contra l’alcalde de Riba-roja

robert raga

Després de no trobar indicis de delicte en les actuacions de 2017

El jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Llíria ha ordenat l’arxivament de la causa contra l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, per una denúncia interposada pel grup Podemos l’any 2017 per un presumpte tripijoc de contracte d’assessoria municipal. L’acte del jutjat estima el recurs de reforma interposat per la defensa de l’alcalde i ordena remetre el procediment a l’arxiu.

La decisió judicial s’afig a una altra sentència dictada al juliol de l’any 2022 en el qual el mateix jutjat va acordar el sobreseïment provisional de les diligències que se seguien després de la denúncia de Podemos en considerar que en aquell moment “no existeixen indicis suficients per a formular una acusació fundada en dret” i, per tant, es va decretar el sobreseïment d’acord amb la llei d’enjudiciament.

La denúncia va ser interposada pel grup municipal Riba-roja Pot l’any 2017 pel procediment administratiu per a l’adjudicació del contracte municipal sobre “assessoria jurídica en temes de dret públic i administratiu, així com la defensa en judici en procediments d’ordre civil i mercantil” amb una duració màxima de tres anys i un valor econòmic fixat en 54.000 euros en total.

No obstant això, la sentència de l’any 2022 que va ordenar l’arxiu raonava en la seua argumentació el veredicte final després de practicar les diligències essencials per a determinar la naturalesa i les circumstàncies del fet, les persones que en ell havien participat i l’òrgan competent per a l’enjudiciament. A més, es va donar trasllat al Ministeri Fiscal que, al seu torn, va sol·licitar el sobreseïment de la causa.

El sobreseïment de l’any 2022 deixava la porta oberta a un recurs de reforma i subsidiari d’apel·lació dins dels tres dies següents a la notificació de l’acte del jutjat de Llíria o bé un recurs d’apel·lació directe dins dels cinc dies següents a la publicació d’aquest, tal com consta en la fallada del magistrat de primera instància i instrucció número 4 de Llíria.

L’última decisió judicial conegut ara recorda tot el procés judicial i el recorregut practicat al llarg dels últims anys, així com els trasllats de les diligències a les diferents parts i les al·legacions que es van presentar per part dels diversos actors que van tindre lloc durant el citat procediment, entre elles la part de la defensa de l’empresa adjudicatària del servei jurídic i l’alcalde.

De fet, la defensa de la mercantil va presentar un recurs de reforma en al·legar que no existien suficients indicis de caràcter delictiu respecte dels investigats igual que la resta de recurrents. La magistrada de Llíria reconeix en el seu acte la coincidència amb la falta d’indicis evidents “en una prèvia relació entre els investigats per a realitzar el previ acord que es relata en l’acte recorregut”.

A més, la magistrada avala que l’alcalde va signar les resolucions corresponents “per a donar curs a la contractació, sent que, efectivament, molts d’ells han sigut confeccionats per la secretaria de l’Ajuntament” i, en tercer lloc, el procediment per a la contractació “és correcte, perquè res s’ha determinat en sentit contrari i, finalment, no s’ha posat de manifest un perjudici per a l’interés general”, una cosa en la qual coincideix, també, el Ministeri Fiscal sol·licitant el sobreseïment.

Raga, ha expressat la seua satisfacció “amb l’acte judicial que s’ha conegut i que s’uneix a les sentències anteriors que avalen en tot moment l’actuació de l’ajuntament amb els respectius informes favorables dels tècnics municipals; han sigut anys i anys d’intentar calumniar i desacreditar la bona gestió que hem dut a terme i que les urnes han confirmat elecció rere elecció”.

Ha recordat que l’any 2015 “quan va accedir el nou equip de govern progressista traiem el servei jurídic a través d’un negociat sense publicitat com ens van dir els tècnics municipals i es va adjudicar a l’oferta més barata, que costava 1.500 euros al mes, enfront dels 2.500 euros mensuals que es pagava en l’època del PP, és a dir, 1.000 euros d’estalvi mensual per a l’ajuntament”.

A més, l’alcalde ha subratllat que va ser el servei jurídic nostre el que es va encarregar de defensar els interessos de l’ajuntament en el cas de Porxinos i que ha suposat eximir a l’ajuntament del pagament de 25 milions d’euros”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà