El Dia de la Muntanya Neta reuneix a 54 voluntaris

muntanyaneta2

Els participants van recórrer els senders de les Rodanes a Vilamarxant

Ahir es va celebrar el Dia de la Muntanya Neta a Vilamarxant. La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant, amb la col·laboració de la secció de muntanya del Club d’Atletisme Vilamarxant, convocaven a tots els amants dels nostres paratges a participar en una jornada en què es va combinar la pràctica d’esport, la tasca altruista de neteja del nostre entorn i, sobretot, les ganes de transmetre el missatge de la necessitat de no embrutar les zones naturals municipals.

Els 54 participants es van reunir a l’Avinguda Dos de Maig per començar la jornada. Entre els assistents estava el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad, membres de Sederistes – Les Rodanes, del Club d’Atletisme Vilamarxant, del Voluntariat Ambiental i veïns.

Tots junts van caminar fins al Trinquet, on es van dividir en tres grups per completar la revisió i neteja dels senders de les Rodanes. Un dels grups va pujar fins la Rodana Gran, l’altre va anar per la Rodana del Pic i el tercer grup va actuar per les pistes de terra. Durant el trajecte, els voluntaris van arreplegar els residus i brutícia que trobaven pel camí: plàstics, envasos, vidres o papers. Una actuació simbòlica per recordar la importància de gaudir de la muntanya i la natura amb un comportament cívic i sempre arreplegant el fem que generem quan passegem o ens reunim a l’aire lliure. Amb tot, les pistes i senders estaven prou nets i on es va recollir més brutícia va ser a les zones més amples i planes.

 

Després els participants van assistir amb el diputat a les Corts Juan Ponce a una xarrada sobre les propietats medicinals de moltes plantes que hi ha a les Rodanes a càrrec del botànic Aurelio Peña Rivera amb una sèrie de mostres amb les quals va elaborar un te.

Peña va destacar que hem de tindre molta cura quan emprem plantes medicinals perquè si no les coneixem bé, algunes poden provocar problemes digestius o al·lèrgics i va recordar les normes a l’hora de recollir-les. A les Rodanes hi ha tres microreserves de flora on no es permet la recol·lecció i que al Parc Natural del Túria està prohibit arrancar-les. En les zones permeses, cal retallar només la part utilitzable de la planta, i mai l’arrel. A més, va recomanar no agafar-les prop de carreteres o zones amb contaminació.

Pel consum o la seua aplicació, un dels autors del llibre ‘Flora Vascular del Parc Natural del Túria’ suggereix que cal assecar-les a l’ombra, en una zona ventilada i boca baix. A més, s’aconsella sempre consultar amb el metge o la metgessa de capçalera si volem emprar les plantes amb una finalitat medicinal.

Després, va fer una selecció de més de 40 espècies que hi ha a les Rodanes i va explicar les propietats de cadascuna d’elles com la xicoria, que és un diürètic i hipotensor; la garrofera, que és astringent; el timó, que és antisèptic, anima i augmenta l’apetit; el romaní, que és analgèsic, cicatritzant i ajuda a la memòria, o  la regalèssia, que augmenta la tensió i és digestiva.

El regidor de Medi Ambient va recordar que “este dia és, sobretot, una jornada de conscienciació perquè la gent entenga que mantindre nets i sans els nostres paratges naturals és una tasca que ens compet a tots i totes, i que és fonamental que si gaudim d’ells, ho fem de forma responsable per preservar la riquesa mediambiental que hi ha a Vilamarxant”.

 

 

 

 

 

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà