Els ‘Gancheros del Túria’ a la Casa de las Luces de Titaguas

La Casa de las Luces de Titaguas, un dels epicentres culturals de l’Alt Túria i la Serranía, ha presentat la programació d’activitats per a aquest mes de novembre, cites amb l’art i la tradició històrica comarcal de les quals es podrà gaudir al llarg de les pròximes setmanes.

Tornen els ‘Gancheros del Túria’
Un dels actes principals serà la visita el 4 de novembre de l’agrupació Gancheros del Túria, que treballa aquests dies per convertir-se en associació per a la recuperació i divulgació d’aquest patrimoni etnològic de la comarca.

En representació de l’agrupació visitarà a les 18 hores el Centre Social Municipal de Titaguas el divulgador i investigador Manuel Félix Díaz, que acostarà i rescatarà “de l’oblit” l’antiquíssim ofici dels gancheros i fusters del riu Túria, ofici que a nivell nacional ha sigut reconegut com a patrimoni de la UNESCO, en la menció de patrimoni immaterial de la humanitat.

Aquesta tècnica de transport de fusta per riu té el seu origen en l’Edat mitjana, quan s’utilitzaven basses per a transportar aquest material, mercaderies i persones, aprofitant els diferents corrents d’aigua.

Aquest reconeixement afavoreix a Antella i Cofrentes en el mapa mundial, encara que és una pràctica que també es duu a terme a Alemanya, Àustria, Txèquia, Letònia i Polònia. Ara s’està lluitant pel reconeixement dels fusters i gancheros del Túria, valents homes de la Serranía que tantes fustes van baixar a València.

Exposicions itinerants

Ja en la pròpia Casa de las Luces cal destacar la inauguració el divendres 3 de novembre de l’exposició de l’artista Martina Russomando Iribarren (Montevideo, 2003) i el 18 de novembre, serà l’artista Kuzu la que expose la seua obra a la sala cultural.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà