València se suma a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco en la categoria de disseny

valencia entretenimiento

Ja pertanyen Llìria, Dénia i Manises

La Unesco ha triat València per a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives en la categoria de Disseny, en la qual compartirà les seues bones pràctiques en termes creatius amb altres ciutats de manera recíproca, i desenvoluparà projectes en comú que impliquen els sectors públic i privat i la societat civil.

Hèlsinki, Berlín, Mont-real, Graz, Detroit, Budapest, Kaunas, Istanbul, Buenos Aires, Doha, Bangkok, Ciutat de Mèxic, Seül o Brasília són alguns exemples de ciutats internacionals pertanyents a la Xarxa en la mateixa categoria.

A Espanya, Bilbao pertany a eixa modalitat de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, segons informa l’Ajuntament de València.

L’alcaldessa, María José Catalá, ha assegurat que la designació és fruit del reconeixement internacional a “una part important de l’ADN econòmic i cultural de la ciutat”.

Formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco és “una gran oportunitat per a continuar potenciant la internacionalització de València, amb el disseny i la creativitat com a principals atractius de la seua cultura i desenvolupament econòmic-social”, ha assenyalat.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es planteja com un laboratori d’idees i experiències innovadores, en el qual cada quatre anys els diferents membres generen un informe d’avaluació en el qual proposen les seues pròpies iniciatives, fent ús de la cultura i la creativitat com a actius principals del desenvolupament urbà sostenible dels seus territoris.

La directora general de Nacions Unides, Audrey Azoulay, ha anunciat la designació de València coincidint en data amb la celebració del World Cities Day (Dia Mundial de les Ciutats).

Ja són prop de 350 ciutats les que actualment formen la Xarxa, on treballen juntes cap a un objectiu comú, posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria.

Existeixen set categories a les quals les ciutats poden aspirar: artesania i arts populars, arts digitals, cinema, disseny, gastronomia, literatura i música.

Addicionalment, en la Comunitat Valenciana poden trobar-se altres exemples destacats com Dénia (per Gastronomia), Manises (per Artesania i Arts Populars) o Llíria (per Música).

La candidatura de València va sorgir en paral·lel a la designació de la ciutat com a Capital Mundial del Disseny 2022 per part de la World Design Organization.

Al seu torn, de totes les propostes recopilades a nivell estatal, la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco —dependent del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació— va elevar únicament dues candidatures espanyoles, entre elles la de València, “per a la seua inclusió en la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco com a ciutat del disseny”.

En la seua decisió, la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco -dependent del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació-, va destacar que el disseny ha jugat històricament un paper crucial a València, que en els últims anys s’ha traslladat al desenvolupament de la ciutat amb criteris de sostenibilitat alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà