“Continuaré lluitant perquè tots els veïns se senten del poble”

alcaldesaCristina Alemany (Compromís), alcaldessa de Bétera

En acabar l’any començaran les obres de la Variant Nord amb una inversió de 16 milions d’euros, que va qualificar de ‘grossa de Nadal’ anticipada al desembre.

Crec que és un dels objectius més importants aconseguits en aquesta legislatura. Al llarg de molts anys, la Variant Nord ha sigut utilitzada com a propaganda electoral, però no és fins a aquesta legislatura, quan la Diputació ha dotat pressupostàriament el projecte. Bétera ha hagut d’esperar molt de temps, però ara ja sabem que serà una realitat i que veurem solucionat el problema que patim diàriament amb el trànsit.

Acaba de tocar-li a Bétera un altre ‘pessic’ de gairebé mig milió d’euros dels fons Feder per a la rehabilitació del Castell i el futur museu. Vam estar visitant el projecte, quan estarà enllestit?
Els terminis d’execució venen marcats per la subvenció, es tracta de fons europeus i els terminis són estrictes. Esperem que a principis de l’any que ve, els beterans i les beteranes puguen començar a veure com es materialitza el projecte més important d’aquest equip de govern. Des de la regidoria de Patrimoni, encapçalada per Joano Baudés, es farà el possible perquè els terminis s’acomplisquen i poder posar en valor una de les icones del municipi: el Castell.

Una de les obres que ja estan en marxa és l’ampliació de la depuradora, què suposarà aquesta obra que finalitzarà al 2019?
És un altre dels objectius marcats per l’equip de govern i que també s’ha acomplit. En anteriors legislatures s’havia intentat aquesta ampliació, ara bé, hem hagut d’esperar que tornara a governar l’esquerra perquè es pose en marxa . Els beneficis seran dos. Per una banda, la qüestió econòmica. Cada any Bétera ha de pagar un canon anual d’abocament a la CHX pel fet que la capacitat de la depuradora no és suficient. Així amb l’ampliació, l’Ajuntament s’estalviarà aquest canon. I el benefici més important, aquell que beneficia el medi ambient.

Ara que hi ha hagut tambè episodis d’excés de nitrats en altres municipis de Camp de Túria com l’Eliana i Olocau, com està el problema de l’aigua potable?
Cal contextualitzar el problema. Si s’agafa l’històric de les analítiques d’aigua des de principis de 2000, queda clar que el problema no apareix per ciència infusa en aquesta legislatura. Han hagut anys en què els nitrats superaven la xifra de 80, quan la legislació determina que el màxim per a aigua de consum humà està en 50. La diferència respecte a legislatures i governs anteriors és molt clara: en només tres anys i escaig aquest govern s’ha esforçat per solucionar definitivament el problema. S’ha buscat la implicació de tota la corporació, ja que consideràrem que es tracta d’un problema de tots. Estic molt satisfeta en aquest tema i, sobretot, que s’han buscat solucions des de l’Ajuntament, perquè embarassades i nadons tinguen alternatives fins que el problema es resol per a sempre.

Enguany hem assistit a la posada de la ‘primera pedra’ del centre de formació de la construcció al polígon de l’Horta Vella que obrirà també el 2019.
En aquest cas els beneficis que Bétera obté són múltiples. Per una part, el municipi es posa al mapa, es convertix en el focus de la formació del sector de la construcció. En segon lloc, la ubicació del centre pot impulsar el polígon. I, per últim, totes aquelles persones de Bétera i de la comarca que desenvolupen una activitat relacionada amb la construcció tenen a un tocar de pedra el centre referent de València. Pot ser també supose una mesura de pressió per a millorar el transport públic de la localitat, justament el polígon té una parada del metro.

El tema polític estrela ha estat el de la fallida ‘independència’ de Mas Camarena i Torre en Conill. S’està utilitzant aquesta legislatura les urbanitzacions per esgarrapar vots per part del seu exsoci de govern?
Totes les opcions són legítimes, no seré jo qui ho negue, ara bé, enganyar i manipular els veïns i veïnes i, sobretot, aprofitar l’enfrontament per a fer política, pense que no és la forma més elegant de fer política i menys municipal.

A les urbanitzacions s’ha avançat en aquests tres anys: recollida d’escombraries, la solució a les inundacions en Mas Camarena, un dels nous centres escolars inclosos en l’Edificant…
Al llarg de molts anys, Bétera ha viscut allunyada de les urbanitzacions, de la mateixa manera que les urbanitzacions del nucli urbà. Des de l’inici he tingut clar que eixa dinàmica havia de canviar, però tampoc seré tant innocent com per a pensar que en una legislatura aquestes coses es poden canviar. Crec que qualsevol polític de Bétera sap açò, encara que públicament el missatge siga un altre. Jo continuaré lliutant perquè tots els veïns se senten del poble on resideixen, que se senten orgullosos del nom del seu poble, independentment d’on vinguen, d’on hagen nascut.

Acaba d’aprovar els pressupostos, però Mas Camarena es queixa que solament un 3,2 per cent de les inversions són per a les urbanitzacions. Contiuen demanant un centre de salut, el centre cívic, un col·legi…
Les xifres són perverses i es poden utilitzar com convinguen per a vendre una cosa o per a vendre una altra. Resulta sorprenent que es repetisca aquest missatge fins a la sacietat, quan el portaveu de Mas Camarena-CUBE, ha governat més temps que el que està al govern aquest equip de govern. I resulta que quan Mas Camarena-CUBE governava, tant en l’anterior legislatura amb el Partit Popular com en aquesta amb nosaltres, sembla que els problemes, les carències,…no existien. No m’agrada que es generen conflictes i que s’utilitzen per a buscar l’enfrontament entre els veïns. Els polítics estem per a buscar i posar solucions a problemàtiques i no per a generar-los.

L’acord signat pel tripartit i Ciutadans, ha quedat en paper mullat com temia la portaveu de Cs?
El temps acabarà donant-nos la raó a l’equip de govern. L’administració té uns temps i uns terminis que cal respectar, això no es pot evitar. Crec que C’s hauria de repassar les propostes aprovades conjuntament i, després, si no s’han acomplit, ja podrà dir que són “papel mojado”. Qualsevol altra cosa resulta com a poc agossarada. Continuarem endavant amb el nostre projecte de poble, que en molts casos i aplicant el sentit comú, és compartit amb Ciudadanos.

Pregunta obligada a tots els alcaldes de la comarca a mesos de les eleccions del 26 de maig de 2019, es tornarà a presentar?
I la resposta, evidentment, és

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà