Bétera vibra amb la Rodà de les seues Alfàbegues

Foto: Geno Sales

15 tones de confeti han inundat els carrers baix l’atenta mirada de milers de veïns

Les Festes a la Mare de Déu d’Agost, més conegudes com les Festes de les Alfàbegues de Bétera, han tornat. I ho han fet per la porta gran amb la seua tradicional Rodà que enguany ha estat acompanyada d’una alfàbega de rècord amb 3,24m d’altura i de l’alegria, la il·lusió i la devoció d’Obreres i Majorals que, sens dubte hui, han sigut els protagonistes de la tan esperada festa.

Després de dos anys sense celebrar-se, els beterenses han eixit al carrer per a honrar a la Verge de l’Assumpció amb 16 alfàbegas portades per tots els carrers de Bétera. I és que en paraules de l’Alcaldessa, Elia Verdevío, “són unes festes molt importants per a tots, carregades de sentiment i que com s’ha vist, una explosió d’emocions retingudes després de dos anys sense poder celebrar-se”.

La Rodà ha començat en l’Hort de les Alfàbegues on han arribat en cercavila les 4 obreres, Alba Verdeguer, primera Obrera fadrina, Madeleine Gravette, primera Obrera casada, Paula Ruiz, segona Obrera fadrina i Manoli Fuentes, segona Obrera casada, acompanyades dels 19 Majorals

Els cosieters de cadascuna de les dues Obreres fadrines han tret les 16 alfàbegues que han rodat fins a l’Església de la Puríssima durant tot el matí. Ells són els encarregats de realitzar les voltetes a aquestes espectaculars plantes tantes vegades com els veïns i veïnes ho demanen en una Rodà on les dues obreres fadrines llueixen el vestit regional valencià i estan acompanyades pel sombriller qui les protegeix del sol que hui ha lluït donant altes temperatures. Al seu torn, al costat d’elles també han recorregut els carrers de Bétera els seus familiars i la Corporació Municipal encapçalada per la Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío i el regidor de Festes, Manuel Pérez acompanyats pel Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España i el President de la Diputació, Toni Gaspar.

A més i gràcies als Majorals el recorregut s’ha inundat de color amb 15 tones de confeti que han sigut repartides pels carrers de Bétera. Un confeti que ha retornat l’alegria a la localitat després de dos anys d’aturada. Un símbol al costat de les majestuoses alfàbegues que també és senyal d’identitat cada 15 d’agost i que ha estat acompanyat de camises de flors i ventalls per a aplacar la calor.

Uns carrers abarrotats amb milers de persones per a veure aquest espectacle de llum i color que segons ha manifestat el regidor de Festes, Manuel Pérez, “ens reafirma en què tenim una gran festa, plena d’història i tradició, una festa única en el món que volem que es convertisca en Festa d’Interés Turístic Nacional”.

Indumentària

Ha sigut en la Rodà on s’ha descobert un dels secrets millors guardats de la festa: els vestits que han lluït Alba i Paula, les obreres fadrines. Uns vestits de valenciana rics en colors i tradició, elaborats a Bétera per expertes indumentaristes del municipi “Les Palmeres”. Dues germanes que any rere any des de fa molt temps visten les festes de Bétera.

Però no han sigut les úniques a lluir esplèndides. Els 19 Majorals han vestit la tradicional camisa florejada i els tradicionals mocadors brodats a mà que s’han emportat moltes mirades dels allí presents.

Col·locació de la mantilla

Un altre dels moments més esperats i especials del dia ha sigut la col·locació de la mantilla a les obreres fadrines per les obreres casades per a entrar a l’església i fer l’ofrena a la Verge de l’Assumpció. Prop de les 15:00h les obreres casades, Madeleine Gravette i Manoli Fuentes, esperaven ventall en mà per a posar les mantilles blanques a totes dues obreres fadrines. Un moment únic que s’ha dut a terme després de l’arribada de la Rodà a l’Església de la Puríssima. “Les cares de les obreres ho deien tot” ha assenyalat Elia Verdevío qui visiblement emocionada ha recorregut els carrers del municipi al costat dels protagonistes de la festa.

Una festa que, tal com indica l’Alcaldessa de Bétera “s’ha de viure una vegada en la vida”.

Poble Coeter

Els actes del 15 d’agost continuaran aquesta nit amb la tradicional Cordà al carrer José Gascón Sirera. Un acte de foc i llum que il·luminarà el carrer gràcies a aquesta Cordà en la qual participen els Majorals 2020+2 i les Penyes Coeteres de la localitat. I tot perquè també “som un poble coeter pel qual corre la pólvora”, ha afirmat el regidor de Festes.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà