Llacen un “ultimàtum” per la falta de treballadors al centre de malalts mentals de Bétera

psiquiátrico de betera

Les habitacions superen els 30 graus a la nit a l’estiu i els banys estan en “estat deplorable”

Els treballadors del Centre Específic de Malalts Mentals de Bétera han denunciat sentir-se “ignorats” per la Generalitat davant la seua “reiterada petició” que augmente una plantilla que està “desfasada i desactualizada a la normativa i ràtios actuals”, la qual cosa afecta, adverteixen, a la “qualitat del servei” als usuaris.

Des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han reconegut la situació i han indicat que en les pròximes setmanes se’ls citarà per a explicar els plans de l’administració en relació al centre.

El comité d’empresa d’Eulen Sociosanitaris -que representa als treballadors del CEEM de Bétera han llançat un “ultimàtum” a la conselleria davant l'”estat de desemparament” en el qual “es troben des de fa molt temps”.

En una carta dirigida a Xavier Uceda Maza, secretari Autonòmic De Planificació i Organització del Sistema, li exposen que l’última licitació del CEEM de Bétera data de març de 2013, amb una duració de quatre anys, de manera que el 30 de març de 2017 “va finalitzar i fa cinc anys i mig que està abandonada l’actualització de la seua gestió”.

També li indiquen que la resta de centres de la Comunitat Valenciana, amb el mateix tipus de gestió que el CEEM de Bétera, licitació (empresa pública amb gestió privada), han tingut els seus plecs i han eixit a concurs durant aquest temps, actualitzant-se les seues ràtios i plantilles de professionals.

Així mateix, li recorden que l’última licitació del CEEM de Bétera “està plantejada de manera errònia, ja que la normativa actual estableix 40 persones usuàries en cada centre, quan el de Bétera arriba a 80.

“La plantilla actual del CEEM de Bétera està completament desfasada amb la càrrega de treball físic i mental que això comporta als treballadors durant tot aquest temps, així com una baixa qualitat del servei que es veu desbordat per la falta de personal i, com a conseqüència més greu, una inadequada qualitat de vida de les persones usuàries”, alerten en l’escrit.

Assenyalen que al febrer de 2020 es van reunir amb representants de la conselleia i en la trobada “es va assegurar la pròxima reversió del servei” i que anava a deixar de ser gestionat de manera privada i passaria a ser gestionat pel IVASS. “Això que semblava imminent s’ha retardat quasi tres anys i segueixen sense regularitzar la situació”, denuncien.

El comité d’empresa explica que en aquests moments comença a activar-se el servei en el pavelló A, de gestió pública, i també en el recinte de l’antic psiquiàtric de Bétera, i en el nou mòdul, la conselleria quasi duplica el personal que hi ha en els mòduls C o D. Per tant, afig, “la mateixa conselleria admet un personal mínim per a treballar en un CEEM del mòdul A deixant abandonats els mòduls C i D amb la meitat del personal i el doble d’usuaris”, afirma.

També destaquen la “urgència” que tenen els mòduls actuals de millorar les seues infraestructures, com a aire condicionat a les habitacions, on a l’estiu se superen “els 30 graus a la nit”, i els banys, que estan en “estat deplorable, així com les terrasses o accessos.

“Exigim a la Conselleria que aborde aquest problema en la major brevetat possible, regularitzant la situació dels 2 CEEM de Bétera (mòduls C i D) concorde a la normativa vigent (Ordre de 9 de maig de 2006)” afirma el comité d’empresa.

Fonts de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han recordat que en el seu moment es va anunciar que els plans de reversió segueixen avant i està previst realitzar-la al llarg del 2023.

A més, el Consell té previst aprovar al març el decret de tipologies, on es plantejaran ràtios de nous plantilles, segons les fonts, que han indicat que “si licitem un nou contracte, com apunten, aniríem en la direcció contrària a la reversió”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà