La Unió de Llauradors reclama que els agricultors puguen vendre e intercanviar les llavors

La UNIÓ defensa l'obtenció de llavors per part dels llauradors

La Unió de llauradors a alertat de la nova normativa que vol impulsar la Unió Europea que pretén limitar els drets dels agricultors per a vendre o intercanviar les llavors que produeixen a les seues explotacions agrícoles. De fet, la Comissió Europea (CE) ha presentat una proposta per a l’elaboració d’una nova llei de llavors que no contempla la producció i comercialització per part del xicotet llaurador.

I.G.

Així, la proposta que la CE ha presentat al Parlament Europeu implica la burocratització i deslocalització de la producció i comercialització de llavors, a través del control, certificació, sanitat i registre vinculat a una producció industrial. D’aquesta manera, s’impulsa un model de producció gens favorable als sistemes agroecològics, a la biodiversitat agrícola o a la posada en marxa de petites empreses de llavors de varietats tradicionals i autòctones.

La Unió ha denunciat aquest nou atac al desenvolupament sostenible i a l’articulació per part de les institucions europees, com ja s’ha fet altres vegades, de mesures que tan sols afavoreixen els grans comerços i les grans industries agroalimentàries i reclama que “els agricultors i els consumidors tinguen la possibilitat de triar els aliments que consumeixen i les plantes que conreen” i per això sol·licita “transparència en els mètodes de selecció utilitzats per a generar les varietats i la propietat intel·lectual que gestiona el seu ús per evitar l’especulació”.

Finalment, la associació agrària ha destacat la importància de reballar amb llavors tradicionals perquè “és una forma de potenciar la cultura popular i de promoure la diversitat agrària, les formes de cultiu tradicionals, la revaloració del que és local i la pertinença d’emprar estes llavors per utilitzar-les en agricultura ecològica”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà