La Immediata aspira a convertir-se en BIC

lainmediata

Riba-roja cedeix la presidència a Bétera

La setena Assemblea de l’Associació de Municipis Vinculats a la Immediata, s’ha celebrat en el Castell de Bétera amb l’assistència del regidor de Transició Ecològica de Riba-roja, José Luis Ramos, l’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevió, la tinenta alcalde de Sant Antoni de Benaixeve, Marta Retamosa, la regidor de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alicia Piquer i els regidors de Patrimoni de Bétera, Rafelbunyol, El Puig, l’Eliana.

També han participat l’arqueòleg municipal de Montcada, Josep Burriel, el Cap de Museus de l’Ajuntament de València, Javier Martí, el coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica, Eugeni de Manuel, el president del Centre d’Estudis de Bétera, el president de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, Ángel Morales, i els investigadors, José Durbán Aparisi i José Aleixandre.

Aquesta Associació va néixer en 2017 amb la finalitat de posar en valor la línia Puig- Els Carasols, a través de l’estudi, la protecció i rehabilitació del seu patrimoni bèl·lic. Formen part d’ella els municipis del Puig, Nàquera, Montcada, Rafelbunyol, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, L’Eliana, Llíria, Vilamarxant i Riba-roja, poblacions unides pel sistema de trinxeres de la Guerra Civil, declarades com a Béns immobles de Rellevància Local per la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Es tracta d’una de les línies defensives més importants de la Comunitat Valenciana, el trajecte de les quals de 26 quilòmetres travessa des del Puig fins a Els Carasols.

L’Ajuntament de València s’ha incorporat a l’associació en aquesta setena assemblea, donada la vinculació de la ciutat amb els municipis, entre El Puig i Riba-roja que van albergar en els seus territoris trinxeres, búnquers, galeries, refugis, nius de metralladores i punts de comandament, per a defensar València davant l’avanç de les tropes franquistes entre 1938 i 1939.

L’assemblea s’ha iniciat amb la presa de possessió de la presidència per part de l’Ajuntament de Bétera i vicepresidència El Puig.

La reunió ha comptat amb la unanimitat de tots els presents per a treballar en la sol·licitud a la Conselleria de Cultura de la declaració BIC per a tota la Línia de Defensa Immediata. L’acord s’ha materialitzat en el compromís de tots els municipis presents que en els pròxims mesos presentaran en els seus plens la declaració institucional per al suport a la sol·licitud de BIC i les aportaran en la pròxima Assemblea, prevista per a la segona quinzena d’abril.

Un altre dels punts de la reunió ha estat el lliurament per part del coordinador general de la FVMP de la Xarxa de Memória Històrica a l’alcaldessa de Bétera de la planimetria de la Línia Defensiva Immediata, que es posarà a la disposició dels municipis membres.

El regidor de Transició Ecològica de Riba-roja, José Luis Ramos, s’ha mostrat molt satisfet pel transcurs i acords aconseguits en la reunió que ha comptat amb “una comunicació molt fluida i compromís per part de totes les parts, fet essencial per a seguir amb l’objectiu de continuar treballant de manera coordinada per a protegir la Línia, patrimoni i itinerari de la nostra memòria democràtica” ha apuntat.

No hi han comentaris

Deixar un comentari

El vostre correu no es publicarà.