La campanya ‘Pasqua als Parcs’ programa un centenar d’activitats per Setmana Santa

parque natural Vilamarxant

La consellera ha acudit al Centre d’Interpretació del Parc Natural del Túria

La Generalitat ha recuperat la campanya ‘Pasqua als Parcs’ per a donar a conéixer el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana amb un centenar d’activitats durant Setmana Santa.

Els 27 espais protegits, compostos per 22 parcs naturals, un monument natural i quatre paisatges, “estan preparats per a rebre a les més de 40.000 persones que estimem que els visitaran durant aquesta Setmana Santa”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, en la presentació del dispositiu especial que s’ha elaborat per a aquestes vacances.

Pradas, que ha acudit al Centre d’Interpretació del Parc Natural del Túria amb el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, ha detallat que aquests dies estaran disponibles 120 senderes a peu amb una extensió conjunta de 1.295 quilòmetres als quals se sumen 330 quilòmetres en 19 rutes per a bicicleta, altres 24 per a cadires Joëlette (83 quilòmetres) més 15 rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda en 12 parcs naturals.

“Comptem amb una oferta de 1.772 quilòmetres de rutes als parcs naturals per a totes les edats i condicions en els quals es disposen 159 berenadors i àrees recreatives”, ha detallat. Aquesta proposta es complementa amb el centenar d’activitats, entre les quals destaquen rutes interpretatives que s’ofereixen als visitants com ‘Descobrint els Camins dels Peregrins’ que es realitzarà en el Penyagolosa. També amb altres campanyes com les cadires CRAN/JOËLETTE itinerants, que permeten a persones amb mobilitat reduïda gaudir d’aquests espais.

A això cal unir els 35 observatoris disposats per tots els enclavaments i els elements d’accessibilitat com les audioguies i sons de fauna en L’Albufera, la Calderona, la Serra Mariola, les Columbretes, La Mata i Santa Pola; les maquetes tàctils a la Font Roja i les Falçs del Cabriol o les rutes sensitives del Prat de Cabanes i la Serra Escalona.

Durant les últimes setmanes, un total de 230 professionals han estat treballant per a posar a punt senderes, miradors, observatoris i elements de senyalització “perquè tots puguen gaudir i conéixer l’immens patrimoni natural de les tres províncies”, ha assegurat la consellera.

En la Setmana Santa de 2023, els centres d’interpretació dels parcs naturals van atendre més de 35.000 persones, la qual cosa suposa un increment de visitants del 21%, respecte a l’any anterior, per la qual cosa, segons Pradas “s’estima que enguany augmente aquesta xifra”.

De fet, l’any passat, més de 250.000 persones van visitar els parcs naturals, “la qual cosa demostra que aquests enclavaments no sols són un tresor ecològic i ambiental, sinó també un motor econòmic que complementa la nostra oferta turística de sol i platja i que suposa una font d’oportunitats i progrés per a les zones d’interior que, des del Consell, continuarem secundant i fomentant”.

La consellera, que ha atés les peticions dels diferents municipis, també ha apel·lat a “la responsabilitat col·lectiva donada la situació de sequera i l’amenaça d’incendis forestals, per la qual cosa cal extremar la precaució perquè aquesta Setmana Santa puguem gaudir dels nostres parcs naturals i ho puguem fer molts anys més”.

Recomanacions

Per eixe motiu, ha pregat a tots “que seguisquen les indicacions i recomanacions dels agents mediambientals, guies i altre personal que es desplegarà per tots els enclavaments referent a recórrer únicament les senderes senyalitzades, no emportar-se plantes, flors o animals, mantindre a les mascotes lligades, no deixar residus ni fer sorolls innecessaris perquè l’impacte de la visita siga el mínim possible”.

“No es pot valorar el que no es coneix i, per això, anime a tots al fet que s’acosten als espais protegits de la Generalitat, que estan preparats per a visitar-los sense que la presència humana supose impacte sobre els ecosistemes i puguen ser apreciats en tota la seua bellesa”, ha conclòs Salomé Pradas.


Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà