9 d’Octubre, Portugal versus País Valencià

Paco García Latorre

Paco Garcia, Gabinet Presidència de Les Corts Valencianes

Celebrem el Dia del Poble Valencià, hi ho fem en plena segona onada de la pandèmia, on de segur que tots els discursos públics i institucionals faran referencia a totes eixes mans de les persones professionals valencianes que amb vocació de servei públic han estat i estan al front dels diferents departaments de la Generalitat i dels Ajuntaments servint al seu poble.

Són moments d’unitat i de posar el llistó de l’acord i el consens per sobre de qualsevol interès partidista, deixant treballar a la ciència i reforçar ara mes que mai el sistema públic de protecció per a la futura reconstrucció, on les persones i el seu benestar han d’estar al centre de la política. Estem parlant de salvar vides i de previndre l’expansió del virus. Els espectacles mediàtics i infantiloides que algun govern autonòmic ha estat protagonitzant les darreres setmanes no són el millor exemple de talla política i sentit de la responsabilitat.

Es paradigmàtic que novament Portugal i el País Valencià hagen estat els dos únics territoris i governs de la península que autoritats Europees han alçat restriccions i els han tret de la llista roja per coronavirus. Això unit a que la nostra Comunitat és una de les que la ràtio de contagis per habitant és dels menors de l’Estat, vol dir que alguna cosa s’estarà fent correctament i en la bona direcció.

Este 9 d’Octubre és un bon moment per posar en valor les polítiques actives que des Compromís a través del Consell del Botànic s’han enllestit i que ara ens ajuden a tindre nous murs de contenció front la Covid19. Com ara el haver articulat un sistema de Serveis Socials estructurat i desenvolupat territorialment que dona respostes a la bretxa social que la crisi sanitària ha accentuat. La millora de les prestacions en la dependència, l’augment de les places en centres de dia i residencia amb l’increment de la despesa per persona. La creació de la Renda Valencia  d’Inclusió i la seua complementació amb  l’Ingrés Mínim Vital. Estes i moltes mes mesures que des de la Conselleria de Polítiques Inclusives s’han desenvolupat en els darrers cinc anys han contribuït a estar millor preparats.

A estes hores, tothom veu que tant Portugal com el País Valencià estan alineats en una altre nivell de gestió, fent polítiques progressistes, d’accentuat caràcter social, amb una visió ecosocialista, on el territori i les persones que viuen en ell són la prioritat a protegir. Són la mostra de que el neoliberalisme o re centralisme promulgat per les dretes espanyoles (també per les valencianes) no és el millor camí, ja que eixa vella política ens condueix novament al desequilibri social, l’empobriment deles persones treballadores, la destrucció del teixit social i la creació d’una nova escletxa de vulnerabilitat de difícil retorn. Per això, la responsabilitat de mantindre un govern que continue amb esta dinàmica de progres no passa per què la socialdemocràciafestege amb els nous neoliberals, si no en enfortir l’espèrit del Botànic amb la protecció i amplificació del sistemes públics de serveis, la reversió de la sanitat privatitzada, la renaturalització del territori i la localització laboral i empresarial arrelada als productes i recursos de la Comunitat.Ahi és on la ciutadania troba a Compromís.

Per això, en este 9 d’Octubre seguim reivindicant un finançament just, una fiscalitat redistributiva, una protecció social ampla on ningú es quede enrere, el reforç dels serveis públics, una educació integral i integradora basada en els valors del respecte i la col·laboració, una cultura com a motor creatiu i dinamitzadora de l’economia, que s’impulsel’econovida i la descarbonització de l’economia, on millorem la mobilitat i apliquem polítiques verdes generadores de noves oportunitats laborals i empresarials, revitalitzant el camp i el teixit productiu valencià. Per que no volem ser més que ningú, però si que ens donen el que ens pertoca.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà